Egy átalakulás története lépésről lépésre.

A felújítás sokszor sok nagy kérdést vet fel: hogyan kezdjünk neki, vajon milyen lesz a végeredmény, mennyire lesz olyan, amilyennek elképzeltük és még folytathatnánk. Ráadásul, ha kompromisszumokat is kell kötnünk, mert bizonyos részletek adottak és a helyiség kicsi, még nehezebb dolgunk van.

Lássuk, mi minden kellett ahhoz, hogy egy elképzelés – az öreges hangulatú előszobából fiatalos, friss váljon – megvalósuljon! Kinga meséli el lépésről lépésre a saját történetüket:

Amikor megvásároltuk a lakást, egy tipikus 60-as évek végi előszoba fogadott minket. Retro tapéta, régi panel beépített szekrény, ezeréves biztosítéktábla a kamra felett. Szerintem mindenki látott már ilyet, aki meglátogatta idős rokonát.

Mivel teljes felújítást végeztünk a lakásban, mindennek mennie kellett. A régi gardrób kikerült, a kamra ajtót kiszedettük, a biztosítékszekrényt betetettük a kamrába.

A helyiségnek nincs saját fényforrása (csak a szobaajtók nyílnak ide), így mindenképpen világos színekben gondolkodtunk. Nem szerettem volna, hogy látszódjon a két külön funkció (gardrób és kamra), egységes előszobát szerettem volna. Így jött a tolóajtó ötlete.

A padló famintázatú, 15*60 cm-es gres lapokból áll. A fa mintázat melegséget kölcsönöz, a méretei pedig szélesítik a teret. Lámpát is úgy kerestünk célirányosan, hogy sok égős legyen és hosszú, hogy minél több fényt adjon a helyiségnek.  A fűtést egy NOBO elektromos fűtőtest adja, mögötte díszként egy posztertapéta látható.

Az előszoba másik oldalán van a tolóajtós gardróbrendszer. A jobb oldali ajtó mögött van a kamra. Középen két tükrös ajtó kapott helyet, amelyek szintén térnövelő hatásúak.

Van benne hely cipőknek, ezek kihúzható fiókokon vannak. Hosszú kabátoknak akasztós rész került kialakításra. Polcok és fiókok a tárolásra. Középen alul kértem egy nagyobb részt, ahova a megmaradt csempéket és festékeket eltárolhatom. A bal szélső részben két akasztós szekrény rész van. Legfelül pedig egy nagyobb polc van, ahol bőröndöket és dobozokat lehet tárolni. Az egész szekrény 60 cm mély, 270 cm magas és 240 cm széles. A tolóajtós rendszer pedig 360 cm széles összesen.

A cél egy időutazás volt, hogy a 60-as évekből átmenjünk 2017-be. Mindezt sok tervezés és utánajárás, Google és Pinterest képek nézegetése segítette. A fürdőszobai szekrényekkel és a konyhával összesen két hónapnyi megbeszélés van a hátunk mögött, utána egy hónap gyártás, és a konyhából 1-2 elem még mindig nincs kész.

A mérések pontossága nagyon fontos. Minden centiméter, a fal minden egyenetlensége számít. Valamint az, hogy nézzen meg az ember minél több képet, menjen és húzogasson ki fiókokat, nyitogasson ajtókat, képzelje el, hogy állna neki kézre, és mindenképpen nézze meg a munkalapok anyagát élőben és nagyban. (Én kartondobozokból kiraktam a majdani szekrények, főleg a konyha méreteit, mennyire lógna ki, így könnyebb volt vizualizálni az egészet). Illetve lefestettem a gardrób hátfalát falfénnyel, ami egy mosható falfesték (magának a szekrénynek nincs hátfala).

Fel kell készülni lélekben is, stresszes tud ez lenni. A hangzavar, a kosz, bármi gond lehet (leesik valami a kőre és megpattan), megsérülhet a fal, nem jönnek meg az anyagok, nem jól mértek, nem olyan színű az alapanyag stb.

Ami a költségeket illeti, 360 ezer forint volt a gardrób és a tolóajtórendszer, ebben benne van a belső váz és a LED világítás is.

Köszönjük Forgács Kingának a részletes leírást! Biztosak vagyunk benne, hogy sokak számára inspiráló és egyben bátorító is lesz, hogy belevágjanak hasonlóba.