Nyáron pedig hűs vizével is kényeztet.

Itthon is egyre elterjedtebb a külföldön már jó ideje népszerű fürdőtó, mely ötvözi egy napfűtötte medence és egy kerti tó minden előnyét. Amellett, hogy páratlan látványt nyújt, meg is merítkezhetünk benne, tisztaságáról pedig nem vegyszerek, hanem természetes folyamatok gondoskodnak. Pozbai Evelin és Haluszka Tamás néhány évvel ezelőtt úgy döntöttek, megépíttetik saját fürdőtavukat. Az alábbiakban ezt a történetet ismerhetjük meg, miközben megtudjuk a tóépítés és -fenntartás fontosabb részleteit.

“Első körben ez régen egy szőlőskert volt, nagy homoksivatag, és szerettünk volna egy kis zöld környezetet belevinni a hétköznapjainkba. Mindenféleképpen a tervek között szerepelt egy kerti tó kivitelezése is, és a Google-n keresve kerti tavakat láttuk, hogy külföldön nagyon elterjedt a fürdőtó, ami vegyszermentes és esztétikájában sokkal kimagaslóbb, mint egy átlagos medence, mely csak a nyár 2-3 hónapjára alkalmas, ellentétben a fürdőtóval, mely az év minden egyes napján szemet gyönyörködtet. A természetet adja vissza a saját otthonunkban.

Elsősorban tó kialakítására alkalmas területre van hozzá szükség, mely minimum 30-40 négyzetméter. A mi esetünkben ez 60 négyzetméter, illetve belső mérete 110 köbméter. Szükség van még egy hozzáértő kivitelezőre és pénzre…

Maga a tó kiásása gépészeti munkát  is igényelt, majd kézi ásást is, mivel nem megszokott a tó alakja, illetve szintezni is kellett. Mivel teljesen homok volt az alapja, földdöngölés, zsalukövezés, betonozás, tófólia, szűrőberendezési gépek, vízinövények, valamint különböző dekorációs kellékek kellettek hozzá.

Amikor először fürödtünk benne, az másfél hónap volt az első kapavágástól. Viszont a tó már 3 éves, és mindig találunk benne alakítani valót, ezért ez a konstrukció teljesen egyénre szabott és egyedi lesz a végén.

Egy fürdőtó kialakításának ára alapvetően a mérettől, a víztisztító berendezés kiválasztásától függ. Ennek az értéke megközelítőleg 4 millió forint volt.

A tóban réti füzény, mocsári kék nefelejcs, vízi menta, kardfű, vízi hídőr, kereklevelű hídőr, nád és buzogány, mocsári nőszirom van telepítve. A tó közvetlen környezetében lévő növények: csíkos kálmos, japán kecskerágó, pampafű, írisz, tavi ligetszépe, kétféle árnyékliliom, fűzfa, aranytarka levelű fagyal.

Állat − hal, teknős – nincs a tóban, nem telepítettünk.

A gondozása úgy történik, hogy kezdődik egy tavaszi karbantartással, amikor a szűrőberendezések visszakerülnek az aknába, valamint egy tavaszi baktériumtörzs-granulátum pótolja a vízben a lebontó folyamatokat, amíg a vízinövények nem megfelelő méretűek arra, hogy bioszűrést végezzenek. Fürdési szezonban havonta két szűrőtartály tisztítása szükséges, skimmertisztítás és a T-Flow tronic ionizáló réz anódjának tisztítását kell elvégezni.

Egy ilyen tónál figyelembe kell venni a párolgást a nagy melegben, mely akár több köbméter is lehet naponta ekkora vízfelületnél, valamint a növények permetezése, metszése is szükséges. 2-3 évente pedig ajánlott a víz teljes cseréje.

Természeti csoda van a kertünkben, nagyon szeretjük.”