Fenntartható élet.

A Maldív-szigetek lakosai a Föld legalacsonyabban fekvő országához tartoznak, komoly veszélyt jelent számukra, hogy az életterük lakhatatlanná válik a globális felmelegedés miatt. Az Indiai-óceánban fekvő 26 atoll összessége átlagosan kevesebb, mint 1 méterrel van csupán a tengerszint felett.

A maldív kormány most a nedves körülmények kontrollálásában már 300 éves tapasztalatot szerző Dutch Doclands-szel közösen dolgozik a megoldáson. A holland tervező és építészeti iroda a korallzátonyok struktúráját alapul véve próbálja megvalósítani az elképzeléseket. A fenntarthatóság szempontja mellett nagyon fontosak számukra a környezetbarát megoldások, valamint az, hogy valóban élhető, méretezhető és eladható lakásokat kínáljanak.

A 200 hektárosra tervezett melegvízű laguna mindössze 10 perces hajóútra épül Malé fővárostól. A maldív úszóvárost (MFC) nagyobb szigetek veszik majd körbe, amelyek megtörik a hullámokat is.

A Maldív-szigetek a frontvonalban küzd a globális felmelegedéssel. Az országot első kézből érinti a klímaválság, az emelkedő vízszint vagy a partmenti erózió. A szigeteken a turizmus adja a megélhetés oroszlánrészét.

A hexagonális, modulokból álló városka építészetét a korallok inspirálták. A terv szerint mesterséges korallszerkezetek is helyet kapnak majd a környezetben, hogy odacsalogassák a tengeri élőlényeket, helyet kínáljanak számukra és megvédjék a várost a viharoktól. Az építkezés nem rombolni akarja a természetet, hanem együtt dolgozni vele.

Az épületegységeket számos csatorna és flexibilis híd köti majd össze, a kikötők pedig lehetővé teszi, hogy az emberek eljussanak a szolgáltatóhelyekhez és üzletekhez Az építkezés kezdetét 2022-re tervezik, a befejezéshez pedig 5 évre lesz szükség.

A faluban iskola és kórház is helyet kap majd, az energiaállátásról pedig megújuló energiaforrás fog gondoskodni.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org