Az újonnan épülő házak legalább egyötödét kell majd növényekkel befuttatni.

A rendelkezés segíti a szebb városkép és a hűvösebb mikroklíma kialakulását, a gyorsan növő levéltömegek pedig enyhítenek a nyári forróságon. Az előírás minden hét és fél méternél magasabb új építésű lakó- és ipari épületre vonatkozik, de a klasszikus családi házak, lakóparkok, nyaralók és kiskertek azonban kikerültek a szabályozás alól. Bécs egész területére vonatkozik a homlokzat zöldítésére vonatkozó utasítás.

Az új épületekre vonatkozóan kötelező, de a régiek is felújíthatóak ennek fényében. A célra akár 5200 euró is igényelhető az osztrák fővárosban.

A rendelkezés feltehetően 10 éven belül jelentősen meg fogja változtatni a város látképét, valamint sokkal tisztább levegőt és kellemesebb klímát nyernek az ott lakók. A futónövények sokkal gyorsabban nőnek a fáknál, így az eredmény valószínűleg hamar látványos lesz.

Remélhetően más országok is követni fogják az osztrák példát, a városok élhetőbbé tétele mindannyiunk közös ügye. A zöld felületeket növelni kellene a csökkentés helyett, mert az esztelen pusztítás nem marad következmények nélkül a betondzsungelben. Ha valamennyire sikerül visszahoznunk a természetet a városokba is, akkor talán még van esély a helyzet javítására. Nálunk ugyan még nem előírás, de érdemes zöld homlokzatban gondolkodni!

A nyitókép csak illusztráció!

Forrás: Taspo