Kaspó és váza.

Rengeteg olyan csomagolóanyag, üveg, doboz, flakon végzi a szemét közt, amely egy kis kreatív munkával tovább használható lenne. Csótiné Pálszabó Rozália ezeknek az anyagoknak ad új értelmet, vázákat, kaspókat készít belőlük. A következőkben Rozáliától ismerhetjük meg a részleteket.

Tudni kell, hogy én pár évvel ezelőtt stroke-ot kaptam, és többek között a jobb oldalamon részleges bénulásom lett, ebből kifolyólag a kreatívkodás mint olyan egy terápia is volt, hiszen a kezemmel újra kellett tanulnom a finom motorikus mozgásokat. Természetesen én már a stroke előtt is kreatívkodtam, és ez még jobban inspirált arra, hogy újra tudjam kezdeni. Nagyon sok mindennel foglalkoztam, és foglalkozom, mert szerencsére majdnem teljesen felépültem. Öntéses technikával képeket festek, fára égetek, felrakásos technikával agyagozom, művészglettel képeket és falat díszítek, asztali díszeket készítek, és mindig keresem az új kihívásokat, hogy újabb és újabb dolgokat próbálhassak ki.

Az újrahasznosítás ötlete az itthon állandó jelleggel keletkezett műanyagok, tejfölös dobozok, joghurtos poharak, tejes dobozok, öblítős, mosószeres flakonok, konzervdobozok, üvegek stb. kapcsán jött. Én ezeket egyébként is újrahasznosítottam, hiszen ebben tároltam dolgokat. Földíszítve pedig már sok esetben akár ajándékba is adhatók, vagy csak díszei lehetnek lakásunknak. Az inspirált igazán, hogy ezek a tárgyak ne a szemétbe kerüljenek.

Az újrahasznosítás kreatívan oldalon kétféle technikát mutattam meg. Az egyik, amikor a tárgyakat kissé összegyűrt kétrétegű papírral (de itt jegyzem meg, hogy lehet WC-papír, papírzsebkendő, szalvéta, gyűrt papír, újságpapír stb.) fedem be, majd festem, díszítem.

Tehát ehhez kell papír (bármelyik az előbb felsoroltakból), univerzális ragasztó, akrilfesték, ecset, szivacs az antikoláshoz, olló, ragasztópisztoly, hajszárító, vagy hőlégfúvó, ha gyorsítani akarjuk a száradást, és mindenféle díszítőanyag, amit csak szeretnék rátenni. Pl. csipke darabok, gombok, kagylók, gyöngyök, levegőn száradó gyurmából készült formák, dekorgumiból kivágott formák, száraz növények, termések, magok, pisztáciahéj, tojáshéj (ha már újrahasznosítunk).

A másik technika, amikor bármilyen textilt egy gipszes anyagba mártjuk, és ezt dolgozzuk rá a kívánt felületre. Amire szükség van: Én az Obi-ban vásárolt Rimano plusz-A extra fehér glettelő gipszet, -Riggipset használtam erre, amit tejföl sűrűségűre kell bekeverni. Természetesen itt is az újrahasznosítás jegyében, bármilyen megunt ruhánkat, lepedőt, pólót, ruhából kivágott csipkét stb. felhasználhatunk, csak az a lényeg, hogy jól be kell áztatni az anyagot. Itt is elő lehet segíteni a száradást hajszárítóval, vagy hőlégfúvóval, de ennél a technikánál a legjobb, ha magától szárad meg. Ami attól függően, hogy mennyire vastagon tesszük fel az anyagot, 12-24 óra is lehet. Arra kell figyelni, hogy teljesen száraz legyen, mert másképp nem festhető jól. Tehát ami még kell, akrilfesték, ecset, olló és díszítő elemek. A díszítő elemek felrakásához, mindkét esetben én a legjobban a ragasztópisztolyt ajánlom, de természetesen bármilyen ragasztó is jó hozzá.

A papíros technika a gyorsabb, főleg ha elősegítjük a száradást. Attól függően, hogy milyen sok időt fordítunk a díszítés kialakításához, 1-2 óra alatt kész van. A gipszes, textiles nyilván a száradási idő miatt hosszabb ideig tart elkészíteni. De száradás után ez is elkészíthető 1-2 óra alatt.