Az üvegbe zárt kis világok egyre népszerűbbek.

Amellett, hogy dekoratívak, különféle történeteket „mesélnek”. A legkisebbektől az idősebbekig szinte mindenkit elvarázsolnak. Ráadásul, ha nem szeretnénk, nem kell sokat áldozni egy-egy darabért, hiszen magunk is elkészíthetjük őket.

Kantóné Lantos Nikolett bájos üvegeire egy facebook csoportban lettünk figyelmesek. Arra kértük, meséljen róluk.

Az ötlet a most nagyon divatos a kisebb-nagyobb üvegburák alá zárt csendéletek vagy a különleges eljárással tartósított, úgynevezett „örökrózsák” alapján jött. Nagyon tetszenek nekem is, de az üvegharangoknak sajnos igen boros az ára.

Így jutottunk el egy falusi padlásig, ami dugig van mindenféle kinccsel, esetünkben befőttesüvegekkel. Az, hogy téli témájú lett a dísz, az épp aktuális évszakot és a közelgő karácsonyt idézi.

A legnagyobb kihívás a tető megszerkesztése, kivitelezése és az izzósor rögzítése volt, mivel 30-40 éves üvegeket használtam, nem volt hozzájuk való fedő, így erősebb kartonból készítettem, amit anyagmaradékokkal vontam be és díszítettem.

Az izzósor elemtartóját dróttal rögzítettem, a vezetéket pedig csak belógattam az üvegbe. A kupakot levéve lehet ki- vagy bekapcsolni a fényt és elemet cserélni az izzósorban.

Ez a két dísz attól különleges, hogy kapott egy karton karimát és egy szőrmebundát is az aljára, amelyekre azért volt szükség elsősorban, mert mindkét üvegem oldala kitörött olyan 5-6 centis lyukban.

Sajnáltam volna kidobni, mert még nagyanyám „nyakas” befőttese volt. A másiktól pedig azért nem váltam volna meg szívesen, mert fél óráig súroltam róla a padlás porát. Így végül ezek lettek a legszebbek a sorozatból.

Felhasználtam a készítéshez: száraz tűzőhabot, kispárnából vatelint műhó gyanánt, tobozokat, zuzmót, kisebb-nagyobb gömböcskéket és a figurákat. Fél-egy óra elég az elkészítéshez, a költsége pedig attól függően, hogy mit találunk otthon a ház körül, egy és ötezer forint között lehet.

Köszönjük Nikolettnek a részletes beszámolót és a képeket, reméljük, hogy útmutatása nyomán sok hasonlóan gyönyörű alkotás születik majd!