Újrahasznosítás a lakberendezésben.

Egyre többen vallják: nagyon sok régi alapanyag, használt tárgy születhet újjá gondos kezek munkája nyomán az otthonunkban. Juhászné Editék sincsenek ezzel másképp, az újrahasznosítás jegyében több mindent gondoltak már újra és hasznosítottak házukban. Unokájuk számára pedig bontott deszkákból készítettek bájos, repülőgépet és felhőt formázó polcokat.

Lassan 20 éve, hogy megvásároltuk jelenlegi házunkat, ami akkor egy lepukkant régi, gerendás parasztház volt. Kreativitásunkban bízva – néhány szakember kivételével – magunk újítottuk fel, egyedi megoldásokkal. Bútoraink is zömében saját készítésűek, illetve felújítottak.

Az újrahasznosítás mára már szenvedélyünkké vált. Szeretünk új értelmet adni a már leharcolt vagy funkcióját vesztett tárgyaknak. Ez lehet egy adott bútor felújítása festéssel vagy épp annak eltávolításával – megmutatva a fa eredeti szépségét -, vagy mint fa alapanyag felhasználása új funkciójú bútor, polc stb. elkészítéséhez.

Így lett például szekrényajtóból ágyvég-panel, varrógép állványból asztal, bontott téglából falburkolat, romfal, járda vagy térkő. Szívesen hasznosítunk újra textileket is – a nagymama csipkés ágyterítőjéből függöny készült, régi ágyneműből párna, vagy asztalterítő. De régi kovácsoltvas szekérdísz is dekorációs elem nagykapunkon.

A repülőgépes polc alapötletét legkisebb unokánk szobájának kézi falfestésű hőlégballonos, felhős mintája ihlette.

Méretét a pelenkázó feletti adott falszakasz 120 cm határozta meg. Alapanyagként egy régi, szétbontott szekrény oldallapjait használtuk fel, némi itthon talált rétegelt lemezt, lécet.

A repülőgépes polc sarkalatos pontja a propeller kifaragása volt, illetve annak megoldása, hogy forogjon is. A két alaplap közötti távolságot – két íves összekötéssel oldottuk meg. Az alsó polclaphoz csavarral lett rögzítve a repülő futóműve és a motorja is.

A felhős polc szabadkézi rajzolás után készült, az elemek csavarral lettek a polc lapjához rögzítve.

Festéshez vizes bázisú fehér festéket használtam, a színes részeket akrillal festettem, ill. a türkiz árnyalatokat magam kevertem. A polcok elkészítéséhez csupán alapgépek szükségesek, dekopír fűrész, csiszológép, fúrógép, csavarhúzó, kézi csiszolópapír. A polchoz gyakorlatilag semmit nem vásároltunk, a festés is maradékok felhasználásával készült, kb 10-15 munkaóra van benne festéssel együtt.