A dísznövényeknek és a veteményesnek is szüksége van a jó minőségű talajra.

Annak megállapítása, hogy mennyire van jó állapotban nem is olyan nehéz feladat, ha bevetünk egy aprócska trükköt. A Kanadából indult kezdeményezés Soil your undies néven járta be a világot, de számunkra érthetőbb, ha úgy fogalmazunk: ásd a bugyid a talajba!

A módszer lényege pont olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Fogunk egy 100%-os pamut ruha vagy rongydarabot, majd 15-20 centiméter mélyen beássuk a földbe és ott hagyjuk 60 napig. Az idő leteltével kiássuk az anyagdarabot és annak állapota máris elárulja, hogy milyen a talaj minősége.

Ha a beásott bugyi vagy rongy már cafatokban jön ki és látszólag nagyon rossz állapotban van, a föld szempontjából jó jel, ugyanis a 100%-os pamut szerves anyag, így a nagy része lebomlott a mikroorganizmusoknak és rovaroknak hála. Bizakodhatunk, hogy termőföldként is buja növényzettel örvendeztet majd meg.

Ha egy egész jó állapotú anyagdarabot sikerül kiásni, ami csak imitt-amott sérült, akkor a talaj közepes minőségű.

Amennyiben szinte csak koszos lett, amit elástunk, de nagyon is egyben van, az intő jel arra, hogy a földnek némi feljavításra van szüksége. Kevés vegyszer, elegendő pihentetés, és minőségi trágyák segíthetnek helyrehozni.

Forrás: Cottoninfo