Védett pozíció.

Nem minden terepre egyszerű építkezni: a lejtős, sziklás, kopár domboldal például nem tűnhet ideális választásnak. Mégis, a gyönyörű görög szigeten, Serifos-on épült ház képeit elnézve azt gondolhatjuk, hogy ennél jobb adottságokkal nem is bírhat egy terület.

A földdarabon épült háznál ugyanis a természetes formák domináltak, így az otthon tökéletesen illik a tájba. Nincsenek magas oszlopok, látványos megemelések, helyettük inkább a földbe süllyesztették az épületet. A ház tökéletesen követi a sziklák kontúrját, így a végeredmény egy rejtett menedék lesz, amelyről páratlan kilátás nyílik a tengerre. Az öböl mentén álló ’NCaved’ névre keresztelt ház a Mold Architects nevű céget dicséri.

Noha a Ncaved kétségkívül egy különleges otthon, a tervezés során nem csak az esztétikai szempontok domináltak. A földbe süllyesztés segít az erős északi szelek ellen megvédeni a lakást, ez a természetes barlang egyfajta védelmet nyújt az elemekkel szemben. Az is lényeges szempont volt, hogy a természetesség érvényesüljön és ne az emberi behatás, tulajdonképpen mindent a tájhoz igazítottak.

A földszínű kövek és a beton segíti a kietlen tájba olvadást. A tervezők számos meleg színt és anyagot is felhasználtak, amelyek a föld textúráját, durvaságát ellensúlyozzák. Világos, otthonos terek keletkeztek, az egész ház valójában földalatti helyiségek összekapcsolt rendszere.

Minden vízre néző felületet üveggel láttak el: kitekintve gyönyörű panoráma tárul elénk. Az üveg segít a földalatti házba rengeteg természetes fényt és világosságot juttatni. A ház körül óriási betonlépcsőkön közlekedhetünk, amelyek szintén a sziklák vonalait követik. Ha felfelé haladunk, a lenyűgöző hegyek, ha lefelé megyünk, a csillogó kék víz látványát élvezhetjük.

Forrás: mymodernmet.com, képek: Yiorgis Yerolymbos