Régóta foglalkoztatja az embereket az alkoholos fagylalt készítése, most sikerült elérni az áttörést.

Ha valaki próbált már meg házilag szeszes italt fagyasztani, vagy csak felejtette bent a mélyhűtőben, szembesülhetett a dolog nehézségeivel.

Mivel a víz 0 Celsius fokon, a tiszta etilalkohol pedig -114 Celsius fokon fagy meg, az adott ital alkoholtartalmától függ, hogy mennyi idő és hány fok kell a fagylalttá váláshoz. A miheztartás végett egy 40% körüli alkoholtartalommal bíró nedű, mint mondjuk a pálinka vagy a jobb minőségű vodka kb. -68 fokon fagy meg, de értelemszerűen minél nagyobb a víztartalom, annál könnyebben kristályosodik meg a mínuszokban. Ezért is jelent nagy kihívást a sör fagyivá alakítása, amire Will Rogers megoldást talált.

Először kávéból szeretett volna jégrémet készíteni a fagylaltozójába, amikor felfedezte, hogy a módszere nem csak a kávé koffeintartalmát tartja meg, hanem az alkoholos italok alkoholtartalmát is. Szabadalmaztatott is egy NEA elnevezésű gélt, ami szinte teljesen szilárd anyaggá fagyasztja bármelyik szeszt egy gép segítségével. A Below Zero fagylaltgép így készít sör, bor vagy akár pálinka alapú fagyit is, ami megőrzi az alkoholtartalmat. Ugyanazt az eredményt lehet elérni egy fagyi elnyalásával, mintha koccintanánk.

Az amerikai feltaláló a tervek szerint szeretné majd piacra dobni a fagylaltgépeket, hogy különféle bárokban és sörfőzdékben is elérhetővé váljon a hűsítő finomság. Jó lenne, ha nálunk is lenne kívánságfagyi?

Forrás: OddityCentral