Csináld magad!Konyha

Elkészült a gép, ami fagylaltot készít alkoholos italokból

Régóta foglalkoztatja az embereket az alkoholos fagylalt készítése, most sikerült elérni az áttörést.

Ha valaki próbált már meg házilag szeszes italt fagyasztani, vagy csak felejtette bent a mélyhűtőben, szembesülhetett a dolog nehézségeivel.

Mivel a víz 0 Celsius fokon, a tiszta etilalkohol pedig -114 Celsius fokon fagy meg, az adott ital alkoholtartalmától függ, hogy mennyi idő és hány fok kell a fagylalttá váláshoz. A miheztartás végett egy 40% körüli alkoholtartalommal bíró nedű, mint mondjuk a pálinka vagy a jobb minőségű vodka kb. -68 fokon fagy meg, de értelemszerűen minél nagyobb a víztartalom, annál könnyebben kristályosodik meg a mínuszokban. Ezért is jelent nagy kihívást a sör fagyivá alakítása, amire Will Rogers megoldást talált.

Először kávéból szeretett volna jégrémet készíteni a fagylaltozójába, amikor felfedezte, hogy a módszere nem csak a kávé koffeintartalmát tartja meg, hanem az alkoholos italok alkoholtartalmát is. Szabadalmaztatott is egy NEA elnevezésű gélt, ami szinte teljesen szilárd anyaggá fagyasztja bármelyik szeszt egy gép segítségével. A Below Zero fagylaltgép így készít sör, bor vagy akár pálinka alapú fagyit is, ami megőrzi az alkoholtartalmat. Ugyanazt az eredményt lehet elérni egy fagyi elnyalásával, mintha koccintanánk.

Az amerikai feltaláló a tervek szerint szeretné majd piacra dobni a fagylaltgépeket, hogy különféle bárokban és sörfőzdékben is elérhetővé váljon a hűsítő finomság. Jó lenne, ha nálunk is lenne kívánságfagyi?

Forrás: OddityCentral

Tags : konyha