Mutatósnak mutatós, de vajon egy kiadós felhőszakadást is elbír?

A vízvezető láncok használata Japánból terjedt el, ahol már évszázadok óta díszítik a buddhista templomok oldalát, levezetve az esővizet a tetőről a talajra (esetleg egy hordóba, dézsába vagy más vízgyűjtő tartályba).

A japán építészet e kis szeletét a természet ihlette, és arra emlékeztet bennünket, hogy az égboltról a tetőre hulló esővíz áldás, nem pedig átok. Ahelyett, hogy a víz egy függőleges, zárt csőben zúdulna lefelé, a víz a szemeink előtt csordogál alá egy lánc mentén, és esztétikailag is kellemes elemként jelenik meg a tájban. Továbbá a vízvezető lánc különböző ritmikus hangokat ad ki, miközben a víz csordogál, folyik vagy éppen csepeg.

Mit nevezünk vízvezető láncnak?

A zárt lefolyócsövet kiváltó vízvezető lánc igen egyszerű is lehet: állhat csupán fém láncszemekből vagy apró, dekoratív csészékből, amelyek finoman felfogják a vizet, mielőtt az a peremen túlcsordulva tovább folytatná az útját a föld felé. Aki szeretne magának hasonlót, manapság már komplett vízvezető lánc szettet is beszerezhet, amely tartalmazza a felszereléshez szükséges valamennyi kiegészítőt és tartozékot.

Az építészek körében is egyre népszerűbbek a különböző vízvezető láncok, amelyek kiválóan illenek a legkülönbözőbb stílusú épületekhez, a hagyományostól a legmodernebbig. Minél egyszerűbb a lánc kialakítása, annál könnyebben beleolvad a környezetébe.

Mennyire tartósak a vízvezető láncok?

A tervezők rendszerint tartós, időjárásálló anyagból, például rozsdamentes acélból vagy rézből tervezik az esővizet elvezető láncokat. Az alácsurgó és összegyűjtött vizet ráadásul felhasználhatjuk a kerti növények öntözésére.

Az én házamra szerelhető vízvezető lánc?

Rendszerint olyan házon érvényesül legjobban a vízvezető lánc, amelynek elég széles a tetőeresze. Ha erősen szeles vagy csapadékos vidéken élünk, számolnunk kell azzal, hogy a vízvezető lánc önmagában nem lesz képes elvezetni az összes vizet a ház mellől. Ilyen esetben kiegészítő (földfelszín alatti) vízelvezető rendszerről is gondoskodnunk kell.

Előnyök, hátrányok

A vízelvezető lánc egyik előnye, hogy kevesebbe kerül, mint a hagyományos lefolyócső. Esztétikus látványt nyújt, valamint pompásan illik a legkülönbözőbb stílusú épületekhez. A csordogáló víz hangja pedig kellemes háttérzajt biztosít a kertben.

A hátrányai közé sorolható, hogy általában kevésbé masszív, mint a hagyományos fém lefolyócső. Kevesebb esővízzel képes megbirkózni, mint a zárt cső, és kevésbé hatékony a szélsőségesen szeles területeken. Az sem elhanyagolható szempont, hogy telente a víz ráfagyhat a láncra, ami esetenként tetemes súlyt jelenthet, amelyet az eresznek meg kell tartania.

#rainchain #letitrain

A post shared by Vandtof Poly Grosselet (@letivatof) on

#rainchain #texture #marcusl

A post shared by Marcus Liebig Latham (@phat_elvis) on

https://www.instagram.com/p/BfdcJvsBXE6/?tagged=rainchain