Csak a megmunkálásához kell tudás.

Azt hinnénk, a karton nem a legalkalmasabb erre a célra, de egy férfi a maga sajátos humorával rácáfol. Valóban éles, a konyhában bármikor felhasználható eszközt kapunk, csak meg kell dolgozni érte. Íme a folyamat:

Szükség van hozzá egy tetszőleges méretű késre, amit nagy vonalakban, téglalap alakban körberajzolunk, akár pizzásdobozon, majd ezt követően körbevágjuk. Ebből készítünk 6-7 darabot összesen, ezek alkotják a kés alapját.

Az így elkészült kartonlapokat forró vízben oldott PVA ragasztóba kell áztatni. A polivinil-acetát alapú, magas minőségű, gyorsan, áttetszőre száradó, erősen kötő, univerzális ragasztó könnyedén megvásárolható, akár hobbiművész boltban is. A beáztatott lapokból aztán sík felületen sodrófa segítségével ki kell nyomkodni a fölösleges ragasztót, lapítani, majd egymásra helyezve gumikalapáccsal összeütögetni!

Az így kapott anyagot aztán háló és falapok közé szorítózva sütőbe kell tenni 5 percre.

Az így kapott lap már rettentően kemény lesz, ezért a kés körberajzolása nyomán már fűrésszel kell körbevágni.

Ezután le kell csiszolni az érdes felületet! Ha az kész, akkor tulajdonképpen kezdődhet a kés élezése, szintén csiszolással. A legdurvábbtól az egyre finomabb felé szépen lassan élt kap.

Ha elérte a kívánt élességet, akkor érdemes valamilyen páccal vagy olajjal tartósítani az eredményt. Utána a kényelmes fogás érdekében még kaphat egy műanyag nyelet is.

Ha minden jól sikerült, akkor lett egy különleges, saját készítésű éles késünk!

A teljes munkafolyamat videón is megtekinthető: