Dupla lehetőség.

A Château de Brézé egy viszonylag kis kastély Franciaországban, a Loire mentén. Ezt a visszafogottnak mondható U alakú épületet egy száraz árok veszi körül, a kastély első ránézésre semmilyen különleges ismertetővel nem bír.

Azonban az épület alatt nem mindennapi járatrendszer, Európa egyik legnagyobb erődje húzódik.

A rezidencia a 16. század közepén épült, építtetője Arthus de Maillé-Brézé volt. A nemes tartott az ellenséges inváziótól és a vikingek rablótámadásaitól, ezért úgy határozott, hogy a kastély alatt egy bunkerrendszert épít ki. A kialakított tároló- és lakóhelyiségeket egy több mint 3 km-es járatrendszer köti össze.

Château de Brézé

A kastély maga mészkő alapon áll, mély szakadék veszi körbe, az árok pedig még a Maillé-Brézé család előtt száz évvel készült. Miután a família lett a tulajdonos, elégedetlenek voltak az elrendezéssel, leromboltatták a várat és reneszánsz stílusban építették újjá. Mélyítették az árkot is és kialakították a járatrendszert.

A föld alatti menedéket a vizesárokból lehet megközelíteni. A járatok erődszerűen kiképzettek, eredetileg azt a célt szolgálták, hogy az uralkodó család meg tudja védeni magát az ellenséggel szemben, sőt itt még a kemény teleket és a járványokat is túlélték volna. Szükség esetén nagyon gyorsan ide tudtak volna menekülni.

Château de Brézé

A folyósok útvesztőjében pedig mindent megtaláltak volna, amire szükségük volt: hálószobát, pékműhelyt, konyhát, helyiséget az állatok részére, istállót a lovaknak. A folyosó falába lyukakat vájtak, ezeken keresztül a várvédő katonák nyilakat lőhettek volna az ellenséges erőkre. Szerencsére a várat sosem ostromolták, így a föld alatti óvóhely nem került élesben kipróbálásra.

Chateau de Brézé

Chateau de Brézé

Tunnels beneath the Château de Brézé

Tunnels beneath the Château de Brézé

Chateau de Brézé

Château de Brézé

Forrás: amusingplanet.com