Csináld magad!

Ez a kerti tűzhely már kiállta a próbát

Mutatjuk hogyan készült.

Kárpáti Miklós az egyik facebook csoportban azt mutatta be, hogyan készíti a kerti tűzhelyen a család kedvencét, a zakuszkát. (Remek zakuszka recept itt.) Ahogyan más, mi is nem csak az ételre, hanem a sütőre is felfigyeltünk. Megkértük Miklós, meséljen nekünk róla kicsit, arról, hogyan készült.

Aki telekkel, illetve kertes házzal rendelkezik, egyértelmű, hogy akar egy grillezőt.

Az elképzelésem és rajzom (nem volt méretezve, a méret “adta magát”) alapján egy kőműves munkákban jártas ismerőssel készítettük.

Mindenre szükség volt, ami a fotókon látszik, kivétel az ytong tégla. Ennek jó a teherbírása, hőkezelése és az ára. (A bontott téglához viszonyítva.) Az ytong könnyen faragható, így a már említett kereskedelemben kapható samott téglákhoz és az égéstér keretéhez, ajtajához lett igazítva, illetve faragva.

Az alap sima szintezett kavicságy – mint mindennek -, ez talán a leglényegesebb dolog. Ezen kívül az időjárást jól tűrő anyagokat kell használni.

Emlékezetem szerint a száradási időket is beszámítva, hozzávetőlegesen egy hetet vett igénybe.


Ezt egészen pontosan 9 éve építettük, saját tervezés alapján, csak magunknak készítettem rajzokat, sajnos a költségekre már nem emlékszem pontosan. Az akkori árak alapján cca. 25-35 000 Ft lehetett.

Köszönjük Miklósnak, hogy bemutatta, hogy készült annakidején ez a praktikus kerti tűzhely.