A fürdőszoba általában az otthonunk legkisebb helyisége, de mégsem lehetetlen úgy berendezni, hogy a praktikum és a dizájn harmonikusan egyesüljön.

Az alábbiakban olyan tippeket és megoldásokat osztunk meg veled, amelyek segítségével a kis alapterületű fürdőszobádat kényelmes és barátságos helyszínné varázsolhatod.

Kisméretű szaniterek

Ha csak egy kis alapterület áll rendelkezésre, fontos, hogy ne nagyméretű szaniterekkel és bútorokkal töltsd ki a teret. Inkább arra koncentrálj, hogy minden szükséges elem elférjen, de semmi ne legyen nagyobb, mint szükséges. Ebben segítenek a kisméretű szaniterek.

Különösen hasznosak lehetnek a kisebb egyenes vagy sarokkádak, ülőkádak, hosszított, keskeny mosdók és a falra szerelhető WC-kagylók. A minőségi szaniterek aszimmetrikus fürdőkádak és zuhanytálcák is lehetnek, mivel egyik oldaluk keskenyebb, ami több mozgásteret biztosít a kis fürdőszobában. Ezeken kívül a zuhanyajtó is könnyen nyitható, és elfér mellettük a mosógép vagy a fürdőszobabútor.

Lekerekített formák, keskeny mosdók és további megoldások

Kis helyeken könnyen “összeütközhetünk” a szögletes bútorokkal. Ha lekerekített szanitereket használunk, elkerülhetjük az ebből adódó sérüléseket. A lekerekített dizájn jól illeszkedik a tér szögletes vonalaihoz és csempéihez, ezáltal a fürdőszoba összképe is harmonikus marad.

A keskeny profilú mosdók is jó választás jelenthetnek, mivel oldalirányban több helyet biztosítanak a reggeli rutinhoz. Az oldalra helyezett csaptelepek praktikus megoldást kínálnak.

A sarokba helyezett mosdók és falra szerelt csaptelepek is hatékonyan kihasználják a teret. Ezek ideálisak lehetnek olyan fürdőszobákhoz, ahol minden négyzetcentiméter számít.

Apró trükkök a tér növelésére

A rendelkezésre álló teret apró praktikákkal is növelhetjük. Nincs szükség nagy változtatásokra, már egy-egy apró ötlet és megoldás is segíthet. Például a WC-tartály fölé helyezhetünk keskeny polcot vagy szekrényt, hogy rendszerezett tárolót teremtsünk a fürdőszobai holmiknak. A zuhanykabinra is akaszthatunk egy szélesebb rudat törölközőknek vagy kiegészítőknek.

Ne hanyagold el a dizájnt!

Bár a fürdőszoba tervezése során gyakran az egyszerűség és praktikum kerül előtérbe, ne feledkezzünk meg a dizájn fontosságáról sem! Világos színek segíthetnek optikailag tágítani a teret, de bőven gondolkozhatunk a fehéren kívül más színekben is. A bézs, a pasztellkék és -zöld, a halványsárga és a finom homokszín is tökéletesek lehetnek a világos fürdőszoba megtervezéséhez.

Ezeken kívül a megfelelő világítás is kulcsfontosságú. Biztosítsd a megfelelő általános és fókuszált fényt, és ne felejtsd el az érintésvédelmet sem.