Időtálló őszi dekoráció kül- és beltérre is.

Az ősz, majd később a karácsony környéke az az időszaka az évnek, amikor talán a legtöbben díszítik az évszaknak, ünnepeknek megfelelően otthonukat vagy annak közvetlen környezetét. Az őszi dekor egyik jellegzetes szereplői a sárga és narancs különféle árnyalatában pompázó tökök. Míg sokan valódi növényt választanak, addig néhányan alternatív megoldásokat próbálnak ki. Így volt ez Ungváriné Szántai Boglárka esetében is, aki készbetonból (hobbiboltokban hobbibetonként is kapható – szerk.) formázott díszítésre alkalmas tököket. Ő mondja el az alábbiakban, hogy hogyan:

Az ötletet egy neten keringő videóból vettem. Bár ott cementtel készítik, nekünk viszont a lakásfelújítás miatt zsákos beton volt itthon. Gondoltam sűrűségben megegyezik, sőt még jobb is, mint a cement. Mivel szeretem a tartós dísztárgyakat, így gondoltam egy próbát megér.

Sok mindenre nem volt szükségem az elkészítéshez: pár megmaradt női nejlon harisnyára, néhány úgynevezett postásgumira, és persze megfelelő sűrűségű, kis mennyiségű zsákos betonra.

Nagy előkészületet nem igényel az elkészítés. Csak mindent kézközelbe készítettem, és persze kesztyűt húztam, hogy a beton ne marja meg a kezem. Egy tálca nem árt ha van, amire az elkészült tököket tehetjük száradni, és nem sajnáljuk, ha utána esetleg nem lehet tisztítani. Én erre a célra régi festékes vödör tetejét használtam.

Igazán hamar elkészül, a bekeveréssel együtt maximum fél óra alatt kész. Persze ez attól is függ mennyit készítünk. Nekem a 3 db nem túl nagy méretű lett kész ennyi idő alatt. A száradás napokig is eltart,  szintén a méretétől függően. Plusz a festés ami még szintén néhány perc.

Festés előtt elegendő a gumikat eltávolítani, a harisnya nem vagy csak részben jöhet le. Mindenképp figyeljünk arra, ha kültéri dísznek szánjuk, időjárásálló festéket válasszunk. Beltéri dísznél elegendő egy fújós vagy ecsettel felvihető akril festék is.

Összegben nem nagy tétel, főleg ha nem kifejezetten ehhez vásárolunk, csak a már megmaradt holmikból alkotunk. De kb. 500-1000 Ft között van az anyagköltség, persze nem egyetlen darabra számolva.

Jelenleg a bejárat mellet díszelegnek az udvari lépcsőn, egyfajta vendégüdvözlőként. Még nem készült el teljesen az őszi díszítés, gyermekeimmel egyelőre munkálkodunk rajta. Gyűjtjük az új ötleteket, mi illene a kompozícióhoz, talán néhány harisnyavirágot még készítek hozzá, amint időm engedi.

Köszönjük Boglárkának, hogy megosztotta velünk a dísztökök készítésének menetét! Biztosak vagyunk abban, hogy többen kedvet kapnak ahhoz, hogy hasonlókat készítsenek.