Cserépbe ültetve teraszon, gangon, belső udvarban, erkélyen is csodásan mutat.

A hortenzia bámulatosan szép virágainak köszönheti töretlen népszerűségét; nincs, aki még ne látott volna dúsan virágzó hortenziabokrot. Kétségkívül a legszebb, legmutatósabb kerti dísznövényeink egyike, amit csak el tudunk képzelni.

Rendszerint a nyár közepén-végén hozza pompás virágait az előző évben kifejlődött vesszőin.

Ha nem csupán egy bokrot, de egy egész virágágyásra valót ültetünk belőle, a várt hatás nem marad el. A kert legfőbb éke lehet, amelynek csodájára jár a környék apraja-nagyja. Látványos megoldás, ha az utcáról is szabadon rá lehet látni.

Már egy-két tő hortenzia is igen figyelemreméltó lehet, nem beszélve arról, ha például a kerti ösvényt végig hortenzia szegélyezi. Konténeres növényként a bejárat két oldalán is őrt állhat s fogadhatja a vendégeket.

A kertekben leggyakrabban előforduló hortenziafajták virágzata gömb vagy tányér alakú. A gömbvirágú hortenziát teljes, kerekded, nagy szirmokból álló, labdaszerű virágzatáról ismerhetjük fel, míg a tányérvirágú hortenzia középen apró virágait körben nagy szirmok szegélyezik.

A gömbvirágzatú hortenzia virágait elvirágzás után lemetszhetjük, de a legjobb, ha a növényen hagyjuk azokat áttelelni, hogy némi védelmet nyújtsanak a fagy ellen az alattuk kifejlődő új rügyeknek. A szívósabb tányérvirágzatú hortenzia virágait elvirágzás után vágjuk vissza a virágzat alatti második levélpárig.

Arra figyeljünk, hogy a szabadban a növényt legjobb félárnyékos helyre ültetni, ezzel megelőzhetjük, hogy a virágokat a közvetlen napfény tönkretegye.

Haladó kertészeknek plusz feladat lehet a hortenzia rózsaszín virágszínének kékre változtatása. A virágok színe ugyanis (a fehéret kivéve) a talaj pH-értékétől függően változik. Minél lúgosabb a talaj, a virágok színe annál élénkebb rózsaszín. Ahhoz, hogy a rózsaszín hortenzia kék színűre váltson (illetve a kékek megmaradjanak kéknek és ne változzanak vissza rózsaszínűre), növelnünk kell a talaj savasságát. A kávézacc például ideális erre a célra, de a citrusfélék megőrölt héja is megfelel. Dolgozzuk bele a talajba a hortenzia töve körül, majd öntözzük meg.

Aki pedig a gyönyörű virágfejeket elvirágzás után is meg szeretné őrizni, megteheti: szárítással hosszabb ideig el lehet tartani azokat.