A szokványostól merőben eltérő építmények a látszat ellenére valódiak.

A házak tervezőit a természet inspirálta, s egytől egyig különleges mesterművek, melyeket a helyi adottságokkal összhangban álmodtak, majd építettek meg.

A következőkben 10 ilyen érdekes házat csodálhatunk meg:

1. Hang Nga Vendégház, Dalat, Vietnam

A hatalmas fatörzsre emlékeztető házban 10 különleges szoba várja a pihenni vágyó turistákat. A ház belső tere is különleges, hiszen zegzugos kialakításához egyedi bútorok is készültek.

2. Sziklák közé épült házak, Monsanto, Portugália

A helyi adottságokhoz alkalmazkodva Monsantoban a házak hatalmas szilák alá és közé épültek.

3. Dar al Hajar, Wadi Dhahr völgy, Jemen

Egy korábbi kastély alapjaira épült még az 1930-as években ez az öt emelet magas palota, mely a jemeni építészet egyik nevezetessége.

4. Eliphante Art House, Cornville, Arizona USA

A különleges otthon építését a házaspár még 1978-ban kezdte, majd közel három évtizeddel később fejezte be. Csupa természetes anyagot használtak fel, többek között köveket és uszadékfát. Az épületet formavilága, kialakítása kifejezetten művészivé teszi.

5. Kappadókia sziklaházai, Közép-Anatólia, Törökország

Kappadókia különös vidékén találhatók a világon egyedülálló “tündérkémények”, sziklatemplomok, kolostorok valamint földalatti katakombák, melyekben annak idején keresztények húzták meg magukat. A területen néhányan még laknak, valamint szálloda is várja az odalátogatókat.

6. A Flintstone család inspirálta otthon, Malibu, USA

A 23 hektáros panorámás telken álló házat Flinstone Frédi és Vilma lakókörnyezete ihlette. Nem csak kívülről, hanem belső kialakításában is követték a mesebeli kőkorszaki stílust. Az ingatlan ára nagyjából 3,5 millió dollár.

7. Gyepházak, Izland

A gyepházakat a viking időktől eredeztetik és Izland hagyományos házaiként tartják számon. Kialakulásukban meghatározó volt, hogy mely anyagok voltak elérhetők ezen a zordabb éghajlati viszonyokkal jellemezhető vidéken. A házak szerkezetét fából, sziklaalapra építették és gyeppel fedték, szigetelték. Oly annyira gyep borította őket, hogy csupán a bejárati ajtó területe látszott ki a fű alól. A házak gyakran szorosan egymás mellé épültek.

8. Ókori sziklaház, Guyaju, Kína

A Kínában található Guyaju területén több mint 110 szobát vagy lakást faragtak a sziklába.

9. Jayson Fann spirituális fészekházai, Kalifornia, USA

A Jayson Fann által megálmodott, eukaliptusz ágakból épített bérelhető lakások fészekre emlékeztetnek és nagyjából egyszerre nyolc fő befogadására alkalmasak. A bejutáshoz pedig gyakran létrára van szüksége a látogatónak…

10. Méhkasházak, Szíria, Irán

A több ezer éves múltra visszatekintő házak sárból, kövekből készültek. A tetejükön ablakszerű nyílás található, mely beengedi a fényt és biztosítja a levegő áramlását. A vastag falaknak köszönhetően a házak belül meglehetősen hűvösek maradnak.

Forrás és képek: dengarden.com