Már a készítés folyamata is látványos.

Varga Anikó néhány hónappal ezelőtt vásárolt egy motoros fűrészt épp azért, amiért bárki más is, hogy a fát könnyedén aprítsa. Egyszer azonban egy farönkből maci született. Ettől kezdve nem volt megállás, Anikó – nem mellesleg nőként – láncfűrészes fafaragó lett és sorra alkotja a szebbnél szebb szobrokat fából.

Varga Anikó vagyok, Békésen élek. Munka mellett portrérajzolással és pirográfiával is foglalkozom, de úgy éreztem egy ideje, hogy meg kell újítsam a művészetemet. Áprilisban vettem egy akkus egykezes láncfűrészt, elsősorban favágás céljából, majd az egyik farönk elkezdett alakulni a fűrészem alatt. Lett orra és szeme, kerekítettem az arcát és füleket is kapott. Tetszett! Az első munkám egy maci lett. Rögtön éreztem, hogy lesz folytatása, ezért újabb munkába kezdtem. Természetesen nem volt hibátlan, de elindított egy úton, amelyen jól érzem magam.

Annyira jó érzés azt látni, ahogyan a fűrészem alatt alakulnak az állatkák. Teljesen kikapcsol, csak én vagyok és amin éppen dolgozok. Mindig a fejlődésre és a minőségre törekszem, elraktározva az eddig tapasztalt gyakorlásaimat, íves fűrészeléseimet, mert a nagy álmom, egy életnagyságú medve létrehozása a bocsaival.

Egykezes és kétkezes akkus láncfűrésszel dolgozom, kipróbáltam egy benzines Makitát is, de nem volt eléggé csajos. Minden munkámhoz használok gravírozót az aprólékos munka kidolgozásához, és delta csiszolót, olykor pedig flexet is a durvább felületek simításához. Ezeket a szerszámokat a nagyfiam tanította meg használni, aki már egyetemen tanul. Neki köszönhetően karban tudom tartani a fűrészemet, láncot húzok, olajozok. A legutolsó művelet az égetés, a pirográf készletemmel az apróbb felületet, a gázpalackos égetőmmel a nagyobb részeket sötétítem, illetve mélyítem, majd bútorolajjal kezelem. Idővel szeretnék beszerezni egykezes Stihl láncfűrészt, ami könnyebb, mint benzines társai, viszont erősebb, mint amit jelenleg használok, ezért megkönnyítené a munkámat.

A faragásaimat szívesen megmutatom a Facebook oldalamon és különböző csoportokban, ezért már rendelésekkel is megkeresnek. A Békés Megyei Hírlap is írt a munkáimról.

A Debreceni Nagyerdőért Egyesület meghívásával Püspökladányban az arborétumban táborozó gyerekeknek faragós bemutatót tartottam. Erre a célra szánt panda macit nagyjából itthon kifaragtam, mert sokkal több idő az elkészítése, mint amit ott töltöttem. Viszont nem volt meg az egyik keze, amit a gyerekek észre vettek, ezért varázsoltam neki egyet. Megismerhették a delta csiszolót és a palackos gázperzselőt, amivel a barna árnyalatot érem el, majd befejezésül lekezeltem kültéri bútorolajjal. Nagy élmény volt látni a lelkesedésüket.

Teljesen nyitott vagyok minden megkeresésnek, saját elképzelés alapján rendelésre is készítek állatokat. Faragós bemutatót is tartok, jelenleg Debrecenbe készülök. És talán egyszer egy kiállítás keretein belül is megmutathatom a munkáimat.

Sok minden van még bennem, aminek ki kell jönnie.

Anikó alkotásai követhetők Facebook oldalán: www.facebook.com