Stílusos.

Duszáné Jámbor Nóra szeretett volna egy olyan karácsonyfát, melynek különböző szintjein kis falu apró épületei sorakoznak. Mivel a készen kapható változat túl drágának bizonyult, maga készítette el jóval barátibb költségvetésből.

Egy külföldi oldalon láttam egy videót egy karácsonyfáról, mely szintekre volt osztva és karácsonyi faluként volt megcsinálva. Ez így egyben megvásárolható lett volna, minden kiegészítőjével együtt, ráadásul forgott is az egész építmény. Nagyon megtetszett, viszont igen borsos ára volt. Ekkor adta ki az Auchan a karácsonyi katalógusát, amiben karácsonyi falu kiegészítők voltak, jó áron, így bevásároltam belőlük, és úgy gondoltam, megpróbálok összerakni egy több emeletes karácsonyi falut.

Amire szükség volt

 • dekopír fűrész
 • préselt falemez
 • 12-es  menetes szár
 • anyacsavar
 • girland
 • ragasztópisztoly
 • fényfüzér
 • műhó (vatelin)
 • karácsonyi házikók, kiegészítők

Így készült

 1. A préselt falemez köröket kivágtuk dekopír fűrész segítségével.
 2. A köröket középen átfúrtuk, és ráhúztuk őket egy menetes szárra, melyet alul és felül anyacsavarokkal rögzítettünk.
 3. A lábak hulladék fából ( felmosónyél) készültek, csavarral rögzítettük.
 4. A lemezek szélére ragasztópisztoly segítségével girlandot ragasztottam, majd fényfüzért.
 5. A szintekre felhelyeztem a vatelint, majd feltettem rá a karácsonyi falu kiegészítőit.

Amire ügyelni kell

 • A fényfüzér ragasztásával vigyázni kell, ugyanis megolvaszthatja a vezetéket a forró ragasztó, én egy kicsit mindig vártam hogy hűljön és úgy ragasztottam rá.
 • Ajánlatos lehet vastagabb menetes szárat venni, hogy stabilabb legyen, mert valamennyire mozog, de a kiegészítők így sem esnek le róla, borulnak el, és stabil maga az építmény.

Költségek

Maga az építmény nagyon olcsón jött ki. Préselt falemez lapok adták a szinteket, melyeket egy kidobásra váró szekrény fiókjainak az aljából vágtunk ki különböző méretekben, dekopír fűrésszel. Középen átfúrtuk az összes lapot és a Praktikerben vettem hozzá 12-es 1 m-es menetes szárat, és a lapokat ráhúzva alul-felül anyacsavarokkal rögzítettük. Ezt a megoldást főként azért választottuk, mert így az év többi napján szét lehet szedni és el lehet csomagolni. A szerkezet lábát egy felmosónyél adta darabokra vágva. Kezdetben fenyőtartó állványt szerettem volna, de mivel az volt a cél, hogy olcsón és kreatívan valósítsam meg az ötletet, így hulladék fát használtunk erre a célra.

Ezen kívül már csak a karácsonyi falu kellékeire volt szükség, illetve már korábban gyűjtött, beleillő nippekkel díszítettem. Köré girlandot és égősort tekertem, melyhez ragasztópisztolyra volt szükségem.

Maga a szerkezet nagyjából 1 500 Ft-ba került a menetes szár és az anyacsavarok miatt, azon kívül a girlandokat vettem és a falu kiegészítőit, ami nagyobb költséggel járt, így összesen körülbelül 10-12 000 Ft-ból jött ki az egész, de ez attól is függ, ki milyen kiegészítőket szeretne.

Mindent egybe véve egy délután és este alatt elkészíthető az egész.