Egyszerűen, házilag.

Egy egyébként még ép, de már kevéssé tetszetős csempeburkolat felfrissítése nem kíván különösebb felkészültséget, magunk is elvégezhetjük. Mutatja ezt Onódi Melinda példája is, aki internetes ötletek segítségével maga újította fel mindösszesen néhány nap leforgása alatt a mellékhelyiségüket.

“A csempefestéshez a kedvem a “Hobbi bútorfestők” Facebookos csoport hozta meg. A felfuttatott padlóburkolattal pedig régóta szemezgettem a Pinterest alkalmazáson keresztül. Miután nem szerettem volna a csempét leverni, így jött az ötlet, hogy ragasszuk. Bár az egész mellékhelyiség felújítása csak egy mennyezetfestéssel kezdődött, végül sorban jöttek az ötletek.

Szükség volt hozzá Otex alapozóra, fehér selyemfényű zománcfestékre, kis szivacshengerre, ecsetre, maszkoló szalagra, vinyl klikkes padlólapra és ragasztóra, illetve fehér sziloplaszttal lett kinyomva a csempe és a vinyl találkozása.

Én arra figyeltem csak nagyon, hogy gyorsan dolgozzak és nagyon vékonyan, nehogy látszódjanak a festékmegfolyások.

Maga a csempefestés rétegenként egy óra alatt megvolt, a száradási idő miatt volt hosszabb a folyamat. Míg az alapozónál 24 óra a száradási idő, a festéknél mindösszesen 4 óra. Így összesen 2-3 nap alatt lett meg.

Az alapozó 7000 Ft, zománcfesték 4000 Ft, vinyl összesen 39 000 Ft volt. Nem szerettem volna eltolásban a lapokat, így minden lapnak a széléből le lett vágva, ezáltal drágább lett, mert sok lett a kimaradt darab. Ezzel az árral lehet számolni. A kiegészítők, a fekete festékspray a csövekre még emelik az összkép értékét, de ezek már csak minimális költségek.

Egy lakkréteg segíthet a tartósságon, de mivel itt nincs igazából igénybe véve a fal (nem éri napi szinten közvetlenül víz), így én a csoportban olvasottak alapján ezt nem tartottam fontosnak.”