Kézzel készült.

Héli Gábor egy régi szék ülőfelületét alkotta újra. A munka figyelmet és kitartást igényelt, de megérte. A következőkben megismerhetjük a felújítás lépéseit.

A széket kb. 1 évvel ezelőtt találtam a szemetes mellett. Mindig is tetszettek az ilyen régies szőttes bútorok. Ez a szék az erkélyem dísze volt, de sajnos elkövettem azt a hibát, hogy nem a fal mellé tettem és a beeső eső és a használat révén az ülőfelülete elszakadt.

Láttam már sok olyan TV műsort, ahol régi bútorokat restauráltak. Gondoltam, egy próbát megér.
Ugyanolyan anyaggal szerettem volna helyreállítani mint az eredeti, de a mezőgazdasági boltban inkább ezt a műanyag alapú kötözőt javasolták, mondván, jobban bírja a vizet és az igénybevételt. Először nem voltam oda az ötletért, hogy más anyagot használjak, de végül nem bántam meg.

Rengeteg türelemre és kitartásra volt szükség hozzá, valamint 2 db fa pálcikára, ami segítette egymástól távol tartani a szálakat, hogy ki tudjam alakítani a mintát.

Így készült

1. A kötöző végét a léchez kötöttem úgy, hogy a csomó ne látszódjon, amikor elkészül az ülőke.
2. Szorosan körbe tekertem az egyik oldalról. Arra kell figyelni, hogy a kialakításra szánt mintával osztható legyen a feltekert szálak mennyisége.

3. Pálcikák segítségével merőlegesen elkezdtem kialakítani a mintát.
4. Négy sör után pedig ellentétesen. Én alul és felül is kialakítottam a mintát épp úgy, ahogyan eredetileg is volt.


5. Minden sorozat végezte után feszesre kell húzni a kötözőt, majd mint egy szövőszéknél, le kell húzni a szemeket szorosan egymáshoz.

6. A vége felé egyre nehezebb átfűzni és kialakítani a mintát.
7. A legvégén el kell kötni úgy, hogy a csomó ott se legyen szem előtt.

A sorok feszességére és arra, hogy nehogy elszámoljam magam figyelni kellett. Hogy minden mintához ugyanannyi sort és függőleges szálat használjak. Sajnos egyszer erre nem figyeltem oda, és 2 sort vissza is kellett bontanom.

Az időt sajnos nem néztem, mert mindig munka után dolgoztam rajta. Nem könnyű feladat. Az ember nyaka bele tud fájdulni. Nekem így 2-3 napot vett igénybe.

Költség maga csak az 1 gombolyag kötöző volt, semmi más. A két pálcika, amit használtam, lehet fakanál is. De jobb, ha vékony, mert akkor szorosabb lesz a fonat.

Egy kis akarattal és kitartással mindig érdemes a megkopott vagy tönkrement dolgokat megmenteni!