Üvegbe zárt kertecskék.

Egy megfelelően kialakított floráriumot nem szükséges sem locsolni, sem tápoldatozni.

Mészáros Eszter és párja nagy lelkesedéssel készítenek ilyen kis zöld szigeteket, sokat tudnak róluk. A következőkben Esztertől tudhatjuk meg, mi minden szükséges ahhoz, ha mi is szeretnénk egyet. Vagy többet.

Így kezdődött

Mindig is szerettük a természet közelségét, sokat járunk sátrazni, túrázni. A kertészkedés is mindig érdekelt minket. Amíg panelban laktunk, csináltunk egy kis sátorkeretet. Lámpákkal megvilágítva, teljes öntöző rendszerrel, csak hogy ne legyünk virágok nélkül. Idén költöztünk kertesházba, ami nagy öröm volt mindkettőnknek. Amikor ősszel elkezdtek sárgulni a virágok a kertünkben, gondoltam csinálok egy kis tündérkertet kis mohával, és olyan virággal, ami bírja még az őszi időt.

Sokat barkácsolgatunk, fából saját készítésű dekorációkat, festegetni is szoktunk, úgyhogy ez a fajta művészet új kihívásokat állított elénk. Floráriumokról már nagyon régen beszélgetünk párommal, hogy jó lenne venni vagy csinálni. A tündérkert ihletet adott, így kellékek vásárlása mellett döntöttünk. Pár üveget, növényt, kiegészítő dekort. 11 éve alkotunk egy párt és ez a mi közös hobbink.

Nagyon örültünk, amikor először feltöltöttük a képeket a hálóra, hogy mindenkinek tetszik, ez inspirál minket, hogy még többet alkossunk. Kis csodavilág minden egyes darab, amibe a szívünket építjük bele. Nincs és nem is lehet két egyformát alkotni. Függ a hangulattól, időjárástól, attól, hogy milyen kellékeink vannak otthon abban a pillanatban. Szeretnénk különböző stílusokat kialakítani, témákat az évszaknak megfelelően, ünnepek szerint. Egy kedves munkatársam az édesanyjának tengerpartos témát szeretne karácsonyra. Természetesen örömmel fogadtam a felkérést, hiszen ilyen témában még nem csináltunk. Nem szeretnénk tömeggyártásba kezdeni, hiszen annak már nem lesz olyan a hangulata. Szívből szeretnénk készíteni, hiszen minden mozdulat visszatükröződik a kész munkában.

Ennyi idő alatt készül

3-4 óra. Ez függ attól, hogy mennyire vagyunk kreatív hangulatban, mennyire adott minden alapanyag. Igyekszünk nem időhöz kötni a készítést. Van, hogy elsőnek csak az alapot készítjük el, és másnap ültetünk, szépítgetünk. Attól lesznek egyediek és különlegesek, hogy nagy odafigyeléssel, koncentrációval készítjük őket. Ha 1 óra alatt kész lenne, az sajnos olyan is lenne. Ez is a művészet egy formája. Kertet alkatunk. Kis kerteket. Ehhez pedig idő és türelem kell.

Amire szükség van

 • Egy jó üveg. Ez lehet kicsi, nagy, nyitott, zárt. Befőttes üvegben, de akár üveg teáskannában (ez most a következő tervem) is jól mutatnak.
 • Kavicsok. Itt mindegy is igazából. Lehet Duna-parton szedett, de vásárolni is lehet (mi ezt választottuk). Lehet színben bármi, ami éppen megtetszik.
 • Aktív szén (ezt lentebb kifejtem miért).
 • Föld, homok.
 • Növények minden mennyiségben.
 • Dekortermékek (kis házikó kis lámpa, figurák bármi, ami tetszik).
 • Egy kis csipesz (ezt is lentebb kifejtem).

 

Amit a floráriumról tudni érdemes, és amire figyelni kell készítés közben

Attól függetlenül, hogy nem igényelnek nagy törődést, azért vannak fontos tudnivalók, amiket figyelembe kell venni.

A floráriumban kialakított életfeltételek elsősorban az optimális páratartalom, valamint a táptalaj PH-értéke és szubsztráttartalma a növények természetes élőhelyének sajátosságait imitálják, lehetővé téve ezzel egy önfenntartó-önszabályozó ökoszisztéma kialakulását. Mivel ez egy zárt, önfenntartó rendszer, a víz-körforgása is önálló. Ez az oka annak, hogy a növényeinknek sem vízre, sem tápoldatra, csakis egy megfelelő helyre van szükségük!

Fontos, hogy

 • a hőmérséklet 15 és 25 °C közötti legyen.
 • olyan hely az ideális számára, ahol sok indirekt fény van, közvetlen napfény ne érje floráriumot.
 • ne legyen a közvetlen közelben radiátor, falfűtés, légkondi.

Az üveg belső oldalán lévő párakicsapódás a növény anyagcseréjének természetes velejárója. Ha túl sok pára keletkezne, érdemes óvatosan vattával letisztítani az üveg oldalát, vagy kicsit szellőztetni, ha zárt üvegről van szó.

A florárium alap összeállításában fontos tényezőket kell figyelembe venni:

 • Az alsó rétegbe követ érdemes elhelyezni a megfelelő körforgás elérése érdekében.
 • Ezek után jöhet egy kis aktív szén, ami jó vízelvezető, tisztítja a talajt, távol tartja a rovarokat, megköti a toxinokat, ellenáll a penésznek. Ezt követően jöhet a föld vagy homok.

 

Növényválasztásnál figyelembe kell venni, hogy mekkora floráriumot is akarunk készíteni. Nagyobb florárium esetén: páfrány, csipkeharaszt vagy hálóslevél jó választás lehet. Kisebbeknél inkább apróbb növényeket (tillandsiák, pozsgások  törpekaktuszok) válasszunk.

Minden olyan növény megfelelő lehet, ami nagy szárazságtűrő és ami a magas páratartalmat kedveli. Figyeljünk viszont, hogy ne keverjük a nagy szárazságtűrő és magas páratartalmat kedvelő növényeket, mert elpusztulhatnak.

Rengeteg lehetőség van, és csak a fantáziára van szükség az elkészítéséhez.

Érdemes egy-két plusz szerszámot is beszerezni a könnyebb elkészítés érdekében. Ilyen a hosszú, vékony csipesz, amivel be tudjuk helyezni a növényt vagy a kis kiegészítőket. Pici ásó, kapa ezeket is lehet kapni külön erre a célra.

Ha olyan helyre szeretnénk rakni a floráriumot, ahol nincs természetes fény, ledlámpával meg lehet világítani a növényeket (hideg fehér fény, 6000-7000 K világoskék színhőmérséklet megfelelő lehet).

A növények elkezdhetnek nőni, de mivel a gyökérzetüknek nincs elég hely, alkalmazkodnak és nem nőnek nagyobbra, mint amit a hely enged. Ha kicsit mégis nőne, kis ollóval lehet szépítgetni, visszavágni. Egy kis kertészkedés mindig jót tesz testnek, léleknek.