A nagypapa keze munkája.


Nem mindennapi látvány a hatalmas, robusztus dinoszaurusz a kertben. Bartók-Dósa Dorottya édesapja, Dósa József unokája kedvéért készítette el a látványos alkotást.

Az unoka kérését szerettem volna teljesíteni. Egy saját nagy dinó volt az álom az egyik Dínó Parkos kirándulás után.

Első lépésben ki kellett találni, hogyan tudom kivitelezni. Egy 23 cm-es dinót nagyítottam fel méretarányosan egy nagy rajzpapírra.

Kellett hozzá gömbvas, csibeháló, kötöződrót, valamint hegesztő, kalapács, betonvas-hajlító és egy vasúti sín darab, mert az apró hajlítások azon készültek.

A rajzról próbáltam először a vázat megcsinálni, utána jött a láb, ami úgy készült, hogy felkötöttem a vázat a műhely tetőtartójához és aláépítettem a lábat és a kezet. A fej először nem lett elég ragadozós, ezért módosítás lett rajta és fogakat is kapott.

Az elkészítéséhez felhasználtam 18 szál 6 méteres 8 mm gömbvasat, másfél tekercs csibehálót, 2 kg 0.8 mm-es kötöződrótot, 5 kg 2.5 mm elektródát. A vázszerkezetet ezüst színű festékkel kentem le. A feltöltés a helyszínen történt, 600 kg 2-7 cm nagyságú kővel.

Fontos volt, hogy

  • stabil és masszív maradjon a kész váz,
  • rögzíthető legyen a talajhoz.

A feltöltését is előre meg kellett tervezni, hogy mindenhova minél tömörebben lehessen bejuttatni a köveket.

A munka kb. 100 órát vett igénybe, ez mind azért, mert semmi tapasztalatom, illetve mintám nem volt előtte. Csak szerettem volna az unokámnak örömet szerezni. Cél van továbbra is, hiszen a lány unokám cicát szeretne. Így a következő feladat adott.

Amit másképp csinálnék az az, hogy felírnám az adatokat, többet dokumentálnék, mert csak egy dinóban gondolkoztam, álmomban sem gondoltam, hogy ennyi embernek fog tetszeni! Tervek, elképzelések vannak, dolgozom tovább ahogy szabadidőm engedi.