Bár a megszokott az, hogy a házak leginkább új anyagok felhasználásával épülnek, az építészet terén is előfordulnak időnként olyan megnyilvánulások, melyek az újrahasznosítás gondolatmenete mentén jönnek létre.

Az újrahasznosítás elve mentén születő épületek gyakran egészen egyediek, hiszen alkalmazkodnak egy korábban egészen más funkciót betöltő dolog formájához, szerkezetéhez.

A következőkben olyan épületeket, otthonokat mutatunk be, melyek alapját, fő szerkezeti részét korábban egészen más célra használták.

1. Tengeri mentőállomás, Binz Beach, Rügen, Németország

A kiszolgált mentőállomást még 1968-ban alakította át két német építész, majd 2004-ben a felújítása vált aktuálissá.

2. Kozmikus Muffin, Fort Lauderdale, Florida, USA

Az 1930-as Boeing 307-est miután szárnyaitól és farokrészétől megszabadították és épületet alakítottak ki belőle, Kozmikus Muffin névre keresztelték.

3. Montesilo-ház, Woodland, Utah, USA

A nagyjából 170 négyzetméteres, kétszintes ház 2006-ben két gabonasiló felhasználásával készült.

4. Szállítókonténer vendégház, San Antonio, Texas, USA

Tengeri szállítókonténerből készült ez a tetőterasszal is rendelkező ház.

5. Toronyház, North Kensington, London, UK

Egy öreg víztoronyból alakították ki ezt a nagyjából 20 méteres magasságban elhelyezkedő, 5 emeletes ingatlant. A házban eddig 2 hálószoba, fürdőszoba, konyha és egy nappali kapott helyet, de további helyiségek kialakítását is tervezik. Elhelyezkedése folytán különleges kilátás nyílik belőle a városra.

6. Heidelberg-projekt, Detroit, USA

A projekt során, mely már több mint három évtizede működik, Detroit külvárosi részein próbálják rávenni az embereket arra, hogy az újrahasznosítás jegyében próbálják meg széppé tenni környezetüket, lakóépületeiket.

7. Műanyag palackok ökoháza (La Casa de Botellas), Puerto Iguazu, Argentína

Állítólag 1200 PET palackra, 1300 tejes és boros csomagolásra, valamint 140 db cd-tokra volt szükség ehhez a házhoz. A benne található ágyak és kanapék szintén újrahasznosított flakonokból készültek.

8. Teáskanna-ház, Galveston Island, Texas, USA

A ház egy 1800-as évekbeli víztoronyból került kialakításra. Eredetileg vegyesboltot álmodtak bele, ami azonban végül sohasem nyílt meg. Az épületet hosszú évtizedek óta áll a mostani helyén, lakatlanul, kihasználatlanul. A település vezetői már egyszer el is akarták bontani, ekkor új tetőt és ablakokat kapott.

9. ‘Sohavolt mozdony’, Berkley, California, USA

Steampunk stílusban egy fesztiválra épült ez a mozdonyra emlékeztető ház 2006-ban.

Forrás és képek: dengarden.com