Az építkezést tervezők többsége szeretne előzetesen informálódni arról, hogy mennyivel változtak az építkezés költségei az elmúlt években. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mennyibe kerül egy családi ház tervezése és kivitelezése. Sok család tervezi, hogy saját otthont épít, de valljuk meg, ez költséges vállalkozás. Senki sem számított arra, hogy 2022 ilyen nehéz időszak lesz az építkezés megvalósítása szempontjából. Nehéz megjósolni, hogyan alakulnak az anyag- és a munkaerőköltségek a következő hónapokban. Az építőanyagok árai jelentősen emelkedtek, de ez nem azt jelenti, hogy mindenen és mindenáron spórolnunk kell.

Az építkezés költségeinek növekedése

Egy családi ház kivitelezésével kapcsolatos kiadások az elmúlt néhány évben átlagosan 20%-kal emelkedtek. Ennek oka részben az építőanyagok árának emelkedése. Az anyagárak átlagos növekedése 15 százalék körüli. Feltételezzük, hogy 2022-ben az árak hasonlóan változnak majd, ami éves szinten akár 7-8%-os költségnövekedést jelent a kivitelezéskor.

Egy építkezés költségeinek emelkedését bizonyos esetekben a szabályozások, rendeletek változásai is eredményezhetik. EU szerte szigorodnak például az új építésű lakóházakkal kapcsolatos energetikai követelmények – előtérbe kerülnek az energiahatékonysággal kapcsolatos előírások, ami szintén többlet kiadásokat okozhat. 

Érdemes típustervet választani?

Az építkezés költsége nagyban függ attól, hogy egy előre elkészített típus házterv mellett döntünk, azaz készházat építtetünk, vagy megbízunk egy építészt jövőbeli otthonunk megtervezésével. Kb. 200 – 400 ezret fogunk fizetni a típustervért, míg a másik esetben közel milliós tétel, vagy ennél is magasabb lehet csak a tervezés költsége. A készházas típustervek esetében a kivitelezéssel kapcsolatos költségbecslést is kapunk, ami megkönnyíti kiadásaink előzetes kalkulációját. A közművekkel ellátott telek és a házterv meglétével megkezdődhet az építkezés.

Egyfajta nulladik lépésként említhetjük a földmunkát, az alapozást, a vízszigetelést. Ebben a fázisban kb. nettó 3 millió Ft-os költséggel kell számolni (egy 140 nm-es kétszintes ház esetében).

A nyitott héj a következő szakasz. Itt épülnek meg a falak, a födémek, valamint a tető. Egy egyszerűbben kivitelezhető épület esetén ez a fázis 15 millió Ft körüli összegbe kerül nettó

A zárt héj magában foglalja a nyílászárók, válaszfalak, padlóesztrichek és hőszigetelés létrehozását. Érdemes jó minőségű szigetelőanyagot alkalmazni, mint pl. kőzetgyapot. Ezen nem érdemes spórolni, mert megfelelő hőszigeteléssel sokat tehetünk otthonunk kellemes belső lakóklímájáért. Ezen a munkák és a hozzá tartozó anyagok költsége körülbelül nettó 5 millió Ft-ot tesznek ki.

Hogyan lehet spórolni egy építkezés során – további információt a linkre kattintva talál: https://otthontitkok.hu/hazepitesi-koltsegek-2022/