A bútorvásárlás nem mindig könnyű feladat, de jelentősen le lehet egyszerűsíteni.

Első körben megjelenik az igény, aztán méricskélés, válogatás és kiválasztás következik. Bármilyen bútorról is van szó, mindenképp érdemes személyesen megnézni közelről. A méreteket, a színt, a tapintást. Kanapéknál például érdemes beleülni mielőtt végleges döntést hozunk, mert jobb esetben hosszú távon lesz az otthonunk része.

Ha sikerült megtalálni az igazán kedvünkre való darabot, jön a következő lépés, a logisztika. Nincs mindenkinek hatalmas autója, ezért remek találmány a cégek házhozszállítási szolgáltatása. De honnan, mennyiért és hogyan? Ebben próbálunk egy picit segíteni.

Ha már személyesen döntöttünk, általában az áruházakban van lehetőség ott helyben leadni a rendelést. Ha mégis aludnánk rá egyet, később online rendeléssel is intézhetjük a vásárlást. Fontos tudni, hogy online rendelés esetén is él a 14 napos elállás lehetősége, ha mégis meggondolnánk magunkat, de vegyük az ideális esetet, hogy megtaláltuk a tökéletes darabot.

A feltételek és költségek áruházanként eltérők, nézzük a legismertebbeket:

IKEA

A termékeik javát lehet online rendelni kiszállítással is (kivéve: zöld (élő) növények, keleti szőnyegek, textil méteráruk (kivéve az előre méretre vágott termékek), különböző színű, de azonos cikkszámmal rendelkező termékek, limitált kollekciók, csak egy adott áruház vagy ország specifikus termékei, karácsonyi vagy nyári, időszakosan elérhető termékek, rendelésre legyártott termékek, forgalomból kivont, megszűnő termékek, élelmiszerek és italok, továbbá azok a termékek, amelyeket jogszabály kizár az online vásárlás köréből.).

A szállítás feltételei kicsit bonyolultnak tűnnek, de összegezve a költségek annak függvényében változnak, melyik áruházból kérjük a szállítást és hova. Az irányítószámot bepötyögve a kalkulátoruk kiszámítja nekünk a szállítás költségét. 50 000 forint alatti vásárlás esetén a szállítás díja 7 990-57 990 forint között mozog, ezért mindenképp nézzünk utána előtte, hogy ne legyen több a szállítás, mint a vásárlás maga. 500 000 forint felett a szállítás 22 990-73 990 forint közé tehető.

A vásárlók sokallották ezeket a díjakat, ezért az áruház ígérete szerint már dolgoznak olcsóbb megoldáson, hogy bizonyos érték-, és mérethatár alatt kevesebb legyen a szállítással járó költség.

Viszont, ha nem is olcsó, plusz szolgáltatásként elviszik akár a régi bútorokat is. Például egy kanapé elvitetése 2 900 forint,  egy matracé 3 900 forint. Így nem kell megvárni a lomtalanítást.

Jysk

Skandinávia másik üdvöskéje is sok fajta lakásfelszerelést kínál, viszont jóval kisebb a bútorválasztéka.

A kiszállításuk szintén az áruház és a lakás közti távolságon múlik, illetve a rendelt termék méretén. Online rendelés esetén szintén a kalkulátor ki fogja számolni nekünk mennyi lesz az annyi. De alap esetben kisebb termékeket 790 forintos ártól küldenek ki futárszolgálattal, míg egy nagyobb ágy házhoz vitele elérheti a 10 335 forintot is. 5-8 munkanapon belül fognak megérkezni a szimpatikus kiszállítók.

Kika

Elég nagy választékkal áll rendelkezésünkre a Kika, ahol szintén nem minden rendelhető otthonról. Ami viszont igen, az, mint eddig is, a méreten és a távolságon múlik.

Plusz szolgáltatásuk a Kika busz, amit a vásárlás helyének 50 km-es körzetében lehet igénybe venni. Amolyan vidd el magad módszerrel előzetes egyeztetés után bérelhető a járgány 2 órára. Díja 50 000 forintos vásárlás felett 5 000 forint, míg 200 000 forintos vásárlás felett ingyenes. A 2 óra letelte után pedig minden megkezdett óra további 10 000 forintba kerül.

Mömax

A teljes választékuk töredékét lehet csak megrendelni online, viszont azokat elég olcsón házhoz viszik. Kissé hihetetlennek tűnik, hogy egy kisebb komódot a GLS 990 forintért házhozszállít az ország bármely részére, de legyünk optimisták, hogy valóban így is van.

Számos apróbb lakásfelszerelési terméket vásárolhatunk az Emagról, vagy akár az Extreme Digitaltól is, de a Bauhaus sem maradhat ki a felsorolásból. A lehetőségek száma szinte végtelen…