Milliókkal kevesebb jelzáloghitel tartozást számolhat mára már több, mint harmincezer család köszönhetően a jelzáloghitel elengedésnek! A tét nem kevés, hiszen a jelzáloghitel elengedéssel az állam a második gyermek születésekor 1 millió forinttal, míg a harmadik gyerek után további 4 millió forinttal segíti a gyermekeket nevelő családokat. Ha azon gondolkozol, hogy vajon Te is igényelheted-e, mik a feltételek, hogyan kell belevágni és még rengeteg hasonló kérdésed van, azokat mind megtudhatod ebből a cikkből!

Mi az a jelzáloghitel elengedés?

A jelzáloghitel elengedés által a családok a gyermekek után a meglévő lakáshitelük és bizonyos szabadfelhasználású jelzáloghitelük tőketartozásának egy részét állami támogatásként elengedik.

A családvédelmi akcióterv részeként a jelzáloghitel elengedés szabályait 2019. július elején enyhítették, hiszen addig csak a három vagy annál több gyermekes családok igényelhették ezt a támogatást. Az enyhítés után a jelzáloghitel elengedés lehetőségét szerencsére kiterjesztették már a kétgyermekes családokra is.

Mekkora összeggel lehet számolni a jelzáloghitel igénylésnél?

Amennyiben 2019.07.01. után született a család második gyermeke:

 • a második gyermek után ​​1 millió forint igényelhető
 • a harmadik gyermek után további 4 millió forint
 • azután minden további gyermek után 1 millió forintot ír jóvá az állam

Kik igényelhetnek jelzáloghitel elengedést?

Elsősorban azok igényelhetnek jelzáloghitel elengedést, akiknek már van jelzáloghitel törlesztésük és 2019. július 1. után születik meg a második, a harmadik vagy további gyermekük.

Továbbá, igényelhetik:

 • Házastársak és élettársak együtt igényelhetik a támogatást, még akkor is, ha a szerződésben adósként csak egyikük van megnevezve.
 • Az igénylésnél kizáró ok, ha van adóstárs, tehát a házaspáron vagy az élettárson kívül harmadik fél nem szerepelhet a hitelszerződésben.
 • Feltétel még a büntetlen előélet.
 • Egyik félnek sem lehet a NAV felé tartozása, vagyis kitétel még a köztartozás mentesség.

Ki minősül gyermeknek a jelzáloghitel elengedésnél?

Fontos információ, hogy az igénylésnél az igénylővel egy háztartásban élő és már a 12 hetes magzat is gyermeknek minősül a támogatás szempontjából, így azok az egygyermekes családok, ahol már a 12 hetes terhesség fennáll, kérhetik is a tőke elengedését.

Továbbá a nagykorú gyermeket, akivel már nem élnek az igénylők közös háztartásban, szintén figyelembe vehetik a gyermekszám megállapításánál.

Ezen túl szintén gyereknek minősül az örökbe fogadott gyermek is.

Ha 2019.07.01 előtt született a 2. gyermekem, akkor nem vagyok jogosult?

Sajnos, a szabályozás tényleg különbséget tesz 2019.07.01. előtt és után született gyermekek között, viszont az alábbiakban sorra vesszük az összes lehetőséget:

 • Egygyermekes családok:

Nem jogosultak, de amennyiben a második gyermekkel terhesek lesznek, a 12 hetes magzatra már igényelhető lesz a két gyermekre járó 1 millió forintos tőke elengedés.

 • Kétgyermekes családok:

Amennyiben két gyermekük van és a második gyermek 2019.07.01. után született 1 millió forint támogatásra jogosultak.

Kétgyermekes családként, ha a második gyerek 2019.07.01. előtt született, nem jogosultak a támogatásra.

Amennyiben lesz majd harmadik gyerekük, aki így már biztosan 2019.07.01. után születik, a 4 millió forint tőke elengedésre lesznek jogosultak majd, ami a harmadik gyerek után jár.

 • Háromgyermekes családok:

Amennyiben három gyerekes családról van szó és a második és a harmadik gyermek is 2019.07.01. után született 1+4 millió azaz összesen 5 millió forint támogatást kapnak.

Amennyiben csak a harmadik gyermekük született 2019.07.01. után, akkor „csak” 4 millió forint összegű jelzáloghitel elengedés jár Önöknek (tehát a második gyermek után nem kapnak támogatást, mert ő 2019.07.01 előtt született, csak a harmadikra az új szabályok alapján).

Ha mind a három gyermekük 2019.07.01. előtt született, akkor a régi szabályok szerint csak a harmadik gyerekre kaphatnak 1 millió forint tőke elengedést, abban az esetben, ha ez a harmadik gyerek 2018.01.01-e után született (tehát a régi szabályok szerint kapnak, mert mind a három gyerek 2019.07.01. előtt és a harmadik 2018.01.01. után született). Azaz az új szabályozás bevezetése nem zárta ki azokat, akik a régi szabályozás szerint voltak csak jogosultak.

 • Négy- vagy többgyermekes családok:

Minden olyan gyermekre, aki a harmadik gyermek után érkezik a családba gyermekenként további 1 millió forintos jelzáloghitel elengedés igényelhető. Ebben az esetben is kell vizsgálni, hogy a gyermek mikor született, de itt csak azt, hogy 2018.01.01. után, azaz a korábbi rendelet életbe lépését követően született-e meg.

Csak lakáshitelt törleszthető a jelzáloghitel elengedéssel?

A jelzáloghitel elengedés egyik fő kitétele, hogy legyen már meglévő jelzáloghitelünk, hiszen a kormány a gyermekek után a meglévő lakáshitelük és bizonyos szabadfelhasználású jelzáloghitelük tőketartozásának egy részét tudják elengedni állami támogatásként.

Az erre vonatkozó szabályzat 2017. 10.14.-én látott napvilágot, így azok, akik ezen dátum előtt kötöttek jelzáloghitel szerződést jól jártak, hiszen rájuk a következő a feltétel:”olyan forint alapú jelzáloghitel, amelynek fedezete Magyarország területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont megjelöléssel nyilvántartott ingatlan”.

Ez azt jelenti, hogy az egyetlen kitétel, hogy Magyarországon lévő ingatlan legyen a hitel fedezete, így akár szabadfelhasználású hitel is lehet, amit törlesztenek a jelzáloghitel elengedésből azok, akik 2017.10.14 előtt szerződtek. A többieknek sajnos marad az eredeti lakáshitel törlesztési célja a jelzáloghitel elengedésnek.

Mikortól és hol lehet igényelni a jelzáloghitel elengedést?

A jelzáloghitel elengedést a járási hivataloknál és a kormányablakoknál lehet igényelni. Az igénylés személyesen vagy ügyfélkapun keresztül is indítható. Pozitív elbírálás esetén a tőkelengedést a támogatást nyújtó közvetlenül utalja az ügyfél bankjánál vezetett névre szóló hitelszámlájára.

A kérelem benyújtására a szülőknek a gyermek megszületése vagy örökbefogadása után maximum 60 napja van. Amennyiben valami miatt nem tudják a szülők beadni a születést követő 60 napon belül az igénylést, van egy mentőöv. Ezt úgy hívják, hogy akadályoztatás. Ilyen esetben meghosszabbítható a fenti 60 nap. De az igénylés ilyenkor is csak a születést vagy az esetleges örökbefogadást követő maximum 120 napon belül történhet (tehát maximum születés+60+60 nap).