Legyen-e külön fekhelye? Ha igen, milyen?

Amikor macskagazdikká válunk, rendszerint számolunk azzal, hogy új kedvencünk a kezdeti megszeppenést követően érdeklődve nekiáll felfedezni a lakás valamennyi zegzugát és birtokba veszi annak különböző, arra érdemesnek ítélt szegleteit.

Hamarosan azzal is szembesülünk, hogy bundás kis barátunk két édes semmittevés közt szívesen nyújtóztatja ki megfáradt tagjait például a szépen bevetett ágyunk kellős közepén. Ha saját fekhelyet kínálunk fel neki, megvan rá az esély – de garancia természetesen soha nincs rá –, hogy a továbbiakban ott fog éjt nappallá téve pihengetni. De hogy milyen a jó macskakuckó? Íme néhány tipp, ami beválhat!

Az egyik legnépszerűbb megoldás a kaparó- és mászófával kombinált magaslati alvóhely.

A puha textíliából varrt kerek vagy ovális fekhelyet szintén szeretik a ciccancsok. Ezt a lakás olyan pontján célszerű elhelyeznünk, ahonnan kedvencünk kényelmesen körbe tud kémlelni.

Az ablak közelében elhelyezett hálóhelyért is hálásak, különösen azért, mert két szunyókálás között a külvilág történéseit is figyelemmel tudják kísérni.

A különböző kosarakat is szívesen foglalják el.

Vannak bújós macskák, akik az egyben rejtekhelyként is szolgáló, odú- vagy barlangszerű rezidenciára szavaznak.

És vannak ciculik, akiknek saját trendi macskakanapé jár.

Természetesen nem feltétlenül kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, hiszen egy régi párnából, takaróból, szőnyegből vagy a nagyszülőktől megörökölt, újrakárpitozott fotelból is nagyszerű, kényelmes macskafekhely válhat.

Ha több macskát tartunk, az esetleges területi viták és erődemonstrációk megelőzése érdekében érdemes két, egymástól távolabb elhelyezett fekhelyről gondoskodnunk.

A kölyökkoruk óta együtt nevelkedett cicák mindazonáltal sokszor szívesen alszanak együtt, mint ahogy az sem példa nélküli, hogy már felnőtt korukban összeismertetett macskák melegednek össze olyannyira, hogy még álmukban is elválaszthatatlan pajtásokká válnak.

Végül, de nem utolsósorban vannak leleményes, szemfüles macskák, akik minden erőfeszítésünk és próbálkozásunk ellenére – a drága és stílusos macskaágyukat totálisan figyelmen kívül hagyva – feltalálják magukat és rendhagyó hálóhelyet jelölnek ki maguknak. Ilyen lehet többek között a kenyérkosár, a gyümölcsös tál vagy a megunhatatlan örök kedvenc, a kartondoboz.