Íme 5 vidám asztali és party dekor ötlet a nyári összejövetelekhez.

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről – megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit? A Pelargonium for Europe (PfE) szakemberei megosztják legkreatívabb virág dekorációs ötleteiket, amelyekkel a nyári összejövetelek még hangulatosabbak lehetnek.

Vidéki hangulatú elegáns asztaldísz

A saját kézzel díszített cserepek tökéletesen passzolnak a muskátli színeihez és ez az asztaldísz mindössze néhány lépésben elkészíthető. Szükségünk lesz egy muskátlira, egy terrakotta cserépre, egy csokor szárított búzára, egy ragasztópisztolyra, ragasztópálcikára, ollóra és zsinegre.

Így készítsük el: vágjuk le a búzaszárakat, és a terrakotta cserép aljától kezdve csak a kalászokat ragasszuk körbe. Tipp: A különböző hosszúságú kalászok rusztikusabb és természetesebb hatást keltenek.

Mérjük le a cserép aljának kerületét, és szorozzuk meg kettővel. Vágjunk kilenc darab ilyen hosszúságú zsineget, és csomózzuk össze őket az egyik végükön. Ezután három darabot gyűjtsünk össze egy kötegbe. A másik hat szálból készítsünk két további három darabos köteget, majd fonjuk össze őket.

Helyezzük a fonatot dekoratív szegélyként a cserép aljára, és ragasztópisztollyal rögzítsük. Lehet, hogy a fonat végét le kell vágni, ha túl hosszú, mivel a végső hosszúság attól függ, hogy mennyire szorosak a fonatok. Ha a ragasztó megszáradt, helyezzük a muskátlit a cserépbe, majd az elkészült kompozíció mehet is az asztalra. Tipp: ugyanígy készíthetünk fonott szalvétagyűrűket is zsinegből.

Színpompás party dekoráció az ünnepléshez

Legyen szó születésnapról vagy kerti partiról, a szabadban ünnepelni teljesen más élmény. Az élénk színekben pompázó muskátlik és a lámpások egészen egyedülálló élményt varázsolnak bármilyen bulihelyszínre. A régi italos dobozokból percek alatt újrahasznosított vázákat varázsolhatunk a színpompás muskátliknak. Egyszerűen elkészíthető, de mégis látványos!

Muskátlitölcsér

A virágos fagylalttölcsér fantasztikus DIY-ötlet egy kerti party-ra vagy egy szabadtéri nyári bulira.

Szükségünk lesz néhány különböző színű muskátlira, fagylalttölcsérekre, hengeres ivópoharakra, egy késre, tűzőszivacsra és átlátszó celofánra.

Így készítsük el: helyezzük a tölcséreket hegyükkel lefelé a poharakba. Vágjuk fel a tűzőszivacsot egy késsel, áztassuk be vízbe, és helyezzük a celofánból készült kis kúpok belsejébe. Ezeket illesszük a fagylalttölcsérek belsejébe úgy, hogy a tetejükön körülbelül egy centiméterrel kilógjanak. Ezután nyomjuk a muskátliszárakat a tűzőszivacsba szorosan egymás mellé, hogy alakot öltsön a „virágfagylalt”.

Muskátlipiramis

A muskátlivirágokkal és gyertyával díszített edénypiramis eredeti kézműves ötlet. Ez a nyárias, újrahasznosított dekoráció egyszerűen elkészíthető. Szükségünk van hozzá egy tortaformára, egy kancsóra, egy lapos tálra, egy csészére, ragasztópisztolyra és ragasztópálcikára, tűzőszivacsra, egy gyertyára, vastag virágkötő drótokra és különböző színű és különböző méretűre vágott muskátlivirágokra.

Így készítsük el: először ragasztópisztollyal rögzítsük a kancsót a tortaformához, a tányért a kancsóhoz és a csészét a tányérhoz. Hagyjuk állni, amíg a ragasztó megszárad. Ezután töltsük meg a csészét kétharmadig áztatott tűzőszivaccsal. Nyomjunk 3-4 darab drótszárat a gyertya aljába, és dugjuk be őket a virághabba a csésze közepén. Tipp: Ha a drótok egyik végét először felmelegítjük, megolvad a gyertyaviasz, és könnyebb lesz belenyomni őket. Helyezzük a levágott muskátliszárakat a gyertya körüli habszivacsba. Töltsük meg a tortaformát és a tálat vízzel, és helyezzük bele a muskátlivirágokat. Ezzel a felújított virágdekoráció készen is van!

Kavicsra rögzített muskátlidísz

Ennek a tengerparti hangulatot idéző dizájnötletnek az elkészítéséhez szükségünk van szép, egyik oldalán lapos kavicsokra, drótvágóra, bonsai- vagy vastag dekorációs drótra, kémcsövekre és néhány muskátlira.

Így készítsük el: a drótvágó segítségével vágjunk körülbelül 60 cm hosszúságú darabokat a bonsai- vagy dekorációs drótból. A kisebb kavicsoknál rövidebb hosszúságra lehet szükség. Hurkoljuk a bonsai drótot a kő köré, majd csavarjuk össze a végeit a kő fölött, a lapos oldalával lefelé, úgy, hogy a drót egyik vége jóval hosszabb maradjon, mint a másik. A huzal hosszabbik végével formáljunk spirált a kémcső körül, de vigyázzunk, hogy ne tekerjük túl szorosra, mert a cső megrepedhet. Végül töltsük meg a kémcsövet vízzel és helyezzünk bele egy muskátliszárat. Tipp: Egy névtáblával ez az ötlet alternatív ülőkártyaként is használható.

A cikk szerzője a Pelargonium for Europe.