Hihetetlen mennyiségű felújítós műsort sugároznak a különböző csatornák.

Szinte olyan, mint a mesében! Adott egy család vagy pár, aki önerőből nem tudja felújítani a házát, lakását, vagy csak újdonságra vágyik, majd megjelenik egy felújítós brigád egy tervezővel az élen, egy komplett stábbal a háta mögött, és amíg a lakás tulajdonosa pihen valahol máshol, a szakemberek ingyen kipofozzák az otthont pár nap vagy hét leforgása alatt. Ez tényleg jól hangzik, de valóban így van, ahogy az összevágott műsor sugallja?

Reddit-felhasználók számoltak be saját vagy hozzátartozójuk tapasztalatairól (miután már nem kötötte őket a szerződésben foglalt titoktartás), most ezekből szemezgetünk:

  • A húgom hálószobáját alakították át meglepetés tervek szerint. Az arab stílusú romantikus hangulat megteremtéséhez minden szekrényt szövetek mögé rejtettek, harsány színekkel festették be a szobát, és a mennyezeti ventilátort egy hatalmas csillogó csillárra cserélték, amiben az izzók fele hamar ki is égett. A húgom és a férje utána sok időt és energiát fektettek abba, hogy mindent leszedjenek, semleges színűre fessenek, miközben majd megsültek a ventilátor nélkül.
  • Még gyerek voltam, amikor szerepeltünk egy ilyen műsorban. Három szobánkat alakították át, köztük az enyémet is. Hatalmas erdővé változtatták a szobámat, hatalmas festményekkel és képekkel a falamon, a mennyezet pedig az éjszakai égboltot jelenítette meg. A szép dekoráció azonban nagyon rosszul bírta, hamar lehámozódott minden a falakról, rettentő csúnya lett, viszont a műsor szórakoztató volt és mindig jó poén elmesélni ezt a történetet.
  • Néhány évvel ezelőtt a barátaim házát újították fel egy ilyen műsorban. Három hetes intenzív forgatással nagyon szép lett az eredmény, de csak a kamerákon át. A valóságban minden gemkapcsokkal és kötegelőkkel lett rögzítve, a függönyöket karnis nélkül szögelték fel a falra. Ahová nem jutott a festékből, oda bútorokat toltak, hogy ne látszódjon. Bár a barátaim a szereplésért egy kis pénzt is kaptak a műsor készítőitől, valószínűleg sokkal többet kellett költeniük arra, hogy mindent kijavítsanak. Utólag már ők is nevetnek ezen az egészen.

  • Az egyik ilyen műsorban alakították át az otthonunkat, ami valóban nem került nekünk pénzbe, de az eredmény borzalmasan ronda volt. Mindenhol bársonyfüggönyök, arany festések a falakon, hatalmas bársonykanapé került a szoba közepére, a gyönyörű  antik szekrényeinket pedig egy csomó szemétre cserélték. Amikor anyukám belépett a szobába, először káromkodni, majd sírni kezdett. Többször újra kellett forgatni a jelenetet, hogy legyen “örömteli reakció” és ne zokogjon az anyukám az eredményt látva.
  • Levelet írtunk egy ilyen műsornak, hogy szeretnénk, ha felújítanák a konyhánkat. Azt a választ kaptuk, hogy ez túl sok munka lenne. Valószínűleg nem felújítani akartak igazából, csak dekorálni.
  • A kisvárosban, ahol éltem, több szegény sorsú család házát felújították az egyik műsorban. A bővítésekhez és felújításokhoz rengeteg önkéntest is toboroztak, így az otthonok valóban hamar, kis összegből elkészültek. A bővítéssel és felújítással azonban ezeknek az ingatlanoknak megnőtt az adójuk és a fenntartási költségük, így az ott élők nem örülhettek sokáig a szép otthonuknak, sokan kénytelenek voltak kisebb ingatlanba költözni.
  • Egy bárban az egyik olyan felújítás sem történt meg, amire valóban szükség lett volna. Többek között elmaradt a vízcsövek cseréje vagy a beázott mennyezet javítása, mert nem ítélték elég érdekesnek a nézők számára. A tulajdonosa hiába kérte, hogy hagyják meg a vendéglátóipari egység eredeti stílusát, végül teljesen megváltoztatták azt. Az egész mímelt felújítás költségét persze kifizettették vele, a bár pedig az új dizájnnal hamarosan tönkrement.

A fenti csupán pár történet a sok közül, de megmutatja, hogy nem minden az, aminek látszik. Természetesen voltak pozitív példák is, sokan arról számoltak be, hogy tetszett nekik a felújítás, ami valóban segített az életük egy bizonyos pontján, és hálásak érte.

Forrás: Reddit