Az unokák örömére.

Valószínűleg nem tévedünk nagyon, ha azt mondjuk, minden gyerek álma egy saját kis birodalom, egy saját kis ház. Broda Józsefné Mária férje a kertben álló almafán álmodta meg a lombházat, melyet meg is épített unokái számára.

Valamikor régen láttam már mások által készített lombházat. Így az ötlet már megvolt. Igazából akkor jött elő, amikor a gyerekek házat vásároltak, és a kertben lévő almafa ágainak a formáját megláttam. Már akkor mondtam, hogy ide egyszer egy lombházat építek. Ez még két évig pihent, mint terv. Tavaly, 2020-ban a covid első hulláma alatt két hónapig rendelkezési állományba kerültem, vagyis ekkor már az idő is rendelkezésre állt.

Előző évben a munkahelyemen meg lehetett vásárolni hulladék árban kapcsolószekrények szállító ládáit, így a faanyag is viszonylag olcsón megvolt az építéshez. MÉH telepen csak vascsövet kellett vásárolni, illetve más boltban fához való gipszkarton csavart, és 3 tábla 8 mm-es OSB lapot.

A csövet méretre vágás után hosszanti irányban a fa 2-2 ágához rögzítettem, így már nem tudott leesni. Kereszt irányban két összekötő csődarab lett behegesztve. Gyakorlatilag innentől már terhelhető volt. Erre került hosszában 3 szál deszka, amiket fél bilincsel rögzítettem a tartó csövekhez. Erre lehetett keresztirányban csavarozni a rövidebb deszkákat, köztük olyan 4 mm-es távolsággal, hogy az időjárásnak megfelelően tudjon tágulni, illetve zsugorodni az anyag. A korlát és maga a házikó váza ezekből a deszkából vágott lécekből készült. A kész vázra lett rögzítve az OSB lap, ami végülis a falakat alkotja.

Szerkezetkészre építve két hetet vett igénybe, napi 10 órás munkával. Utána még egy hétre volt szükség, amikor a járófelület csiszolása, a tető borítása – a nagy házról megmaradt zsindellyel – valamint a fa felület lazúrozása megtörtént.

Az egyik oldalon a cső még nem lett elvágva, amikor a gyerekek ráakasztottak egy fészekhintát, mondván, hogy arra pont megfelel. Ezért annak maradt a hossza, csak a vége lett egy bovden huzallal a felső ághoz erősítve.

A mérete körülbelül 3*2,3 méter. Nem szabályos négyzet, úgy alakult, ahogyan a fa formája engedte. A költségeket nem tudnám megbecsülni, mert a legdrágább rész a deszka, ami hulladék árban van, és a mai árak köszönő viszonyban sincsenek a tavalyi, illetve tavaly előtti árakkal.