Tartós és mutatós.

Érdemes fűszertartóból olyat választani, mely tartós, könnyen tisztítható anyagból készült és lehetőleg nem oldódik ki belőle semmi.

Nagy Irma bébiitalos üvegeket használ fűszertartók alapjául, majd ezeket szalvétatechnika segítségével széppé varázsolja.

A gyönyörű alkotások azonnal felkeltették a figyelmünket, ezért arra kértük, mesélje el lépésről lépésre, hogy hogyan készülnek.

A szomszédban született egy kisbaba és az anyuka, látva más kreatív dolgomat is, megkérdezte, nem akarok-e a bébiételes üvegekből valamit csinálni? Ő nem tud velük mit kezdeni, csak a kukába tudja dobni őket. Én viszont szívesen vettem a felajánlást. A 80-as években, amikor az én gyerekeim voltak kicsik, már használtam a bébiételes üvegeket fűszertartónak. Akkor nem volt időm díszíteni, csak egy öntapadós matricára ráírtam, hogy mi van bennük. 1-2 db még ma is megvan azokból is.

Adott volt az üveg. Éles szerszám és vegyszerek kellettek, valamint a férjem türelme, kitartása, hogy az üvegekről letakarítsa a címkét és annak ragasztóját. Ez a művelet fizikailag a munka legnehezebb része.

Vízbázisú fehér alapozó, vízbázisú dekupázs ragasztó, mintás szalvéta, vízbázisú színtelen parkettalakk, ecsetek, olló, fantázia és sok-sok idő, amire még szükség volt.

A festékek azért vízbázisúak, hogy más festékek vegyszeres gőzével ne mérgezzem magam.

Különösen nagy figyelmet és kézügyességet igényel a ragasztós ecset és a szalvéta találkozása. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű ragasztót kell az ecsetre venni, milyen a mozdulatok iránya vagy az ecset nyomásának az erőssége. Sok-sok tapasztalás, gyakorlás szükséges a szép végeredményhez.

1-1 művelet konkrét időigénye néhány perc, viszont minden művelet között több órás száradási idő szükséges. A legtöbb időt a munkafolyamatban pedig a minta kiszabása és felragasztása igényli.

Folyamatosan van az asztalomon mindenféle fázisban lévő fűszeres üveg, kaspó, virágcserép, díszüveg, cserépalátét stb. 3-5 sorral van festve, majd jön a ragasztás és végül 3-4 sorral lakkozok.

A költségek minimálisak, hiszen az alapanyagokból kevés fogy. Eddig nagyjából 120 db kisebb-nagyobb tárgyat festettem, díszítettem, és az első doboz festék és lakk van kifogyóban. 0,75 literes a festékes- és a lakkosdoboz és 230 ml a ragasztó.

Összességében elmondható, hogy a cél a hasznos időtöltés, de mindenek előtt a környezetvédelem, a mások által kidobásra ítélt dolgok újrahasznosítása.

Köszönjük szépen Irmának, hogy beavatott bennünket a szép fűszertartók készítésének rejtelmeibe!