Bár sok becsületes és tisztességes ingatlanközvetítő cég létezik, rengeteg csaló is van a piacon, akiktől csak kellő óvatossággal védhetjük meg magunkat!

Számos apró jel van, amire érdemes odafigyelni, hogy később ne járjunk pórul! Már az ingatlan keresgélés elején érdemes nyitott szemmel járni és észnél lenni, mert egyre rafináltabb csalásokkal próbálják rászedni a jóhiszemű embereket. Lássuk, mire gondolunk:

Az ár

Nagyon sok lakás vagy ház hirdetése fut különböző árakon. Persze ahány ház, annyi szokás szokták mondani, de az eladóval való minimális alku lehetőségétől nagyban eltér, amikor kontrasztos árkülönbséggel árulják ugyanazt az ingatlant különböző cégek.

A mellékelt kép az ingatlan.com hirdetései között szerepelt, ugyanazzal az üzlethelyiséggel a főszerepben, ahol a fotók egyeztek, a leírások között sem volt túl nagy különbség, viszont az árban 7 millió forint az eltérés. 7 millió!

Fotók

A mai modern világban eléggé gyanús, ha egy eladó ingatlanról nincsenek képek. Persze akad, aki a technikai tudása vagy a lehetőségei híján nem mellékel képeket, de van, amikor bizony nagyon is nyomós oka van annak, amiért nem mutatják meg az árucikket.

A magam részéről sétáltam már bele gyanútlanul olyan hirdetésbe, ami csak szöveget tartalmazott és felkeltette az érdeklődésem, majd személyesen szembesültem azzal, hogy az említett fürdőszoba egy előszobai karos csap alá tolt lavór, a konyha pedig a kertbe hosszabbítóval kivitt, padra rakott fritőzt jelenti. Ha nem látom a saját szememmel nem hiszem el, de máris egyértelművé vált a hangzatos szavak mellett, miért is nincsenek fotók mellékelve.

Fizetség

Ez egy nagyon nehezen megfogható dolog az ingatlanosok világában. Sok csaló él abból, hogy nem létező hirdetéseket árul, vagy létezőket, csak mondjuk a tulajdonos nem szerződött le a cégekkel. Aztán a befizetett összeg után, amivel reméljük, hogy egy hozzáértő ingatlanos leveszi a keresgélés terhét a vállunkról, kiderül, hogy kapunk egy papírcetlit, amin van egy marék már nem élő/soha nem is létezett hirdetés. A legtöbb tisztességes helyen a létrejött üzlet után kapnak jutalékot az ingatlanosok!

Foglaló, előleg

Ezt a korábbi cikkünkben taglaltuk, hogy mi a különbség az előleg és foglaló között, és ami még nagyon fontos, hogy bármilyen pénzmozgást írásban le kell fektetni és a szerződésben külön meg kell nevezni, mire szánjuk az összeget! Így hivatalossá válik.

Siettetés, nyomás

Sokak trükkje a vásárlót, bérlőt nyomás alá helyezni. Hangzatos szavakkal, mint a “rengetegen érdeklődnek iránta, gyorsan kéne dönteni” sürgetéssel próbálják meggyorsítani a folyamatot, hátha a delikvens a kapkodásban nem gondolja át alaposan, nem nézi át részletesen a papírokat.

Az igazán elhivatottak még ‘színészekről’ is gondoskodnak, akik odajönnek, mint konkurens vásárlók, aztán majd együtt nevetnek a csalóval, ha sikerül csőbe húzni. Persze lehet, hogy valóban többen jelentkeztek az adott ingatlanért és kelendő portékára ácsingózunk, de soha, semmilyen körülmények között ne írjunk alá semmit átolvasás nélkül! Akkor se, ha siettetnek!

Az eladóknak sem könnyű

Aki maga szeretné eladni az ingatlanát, igazán meg tud lepődni, ha több másik ingatlanos oldalán találkozik a saját hirdetésével anélkül, hogy ő maga erre kérte volna őket. Ilyenkor persze elvileg nem jár semmi a közvetítő cégnek, viszont előszeretettel használják ‘csalinak’ a jobb állapotú ingatlanokat, vagy próbálják az eladót mindenképp szerződésre bírni, több kevesebb pénz reményében.

Összességében azt mondanánk, hogy legyünk éberek és figyeljünk az apróságokra és persze a megérzésünkre, ami, ha azt súgja valami nincs rendben, valószínűleg úgy is van! A csalások miatt szenvednek a jóhiszemű vásárlók és a becsületes ingatlanközvetítők egyaránt.