Lépésről lépésre megmutatjuk.

A fémvázas medencéknek számtalan előnyük van, ezért jó választást jelentenek otthoni használatra. Azonban amellett, hogy kellemesen hűsítő vizük felfrissülésre és játékra is remek lehetőséget biztosít, nem feltétlenül jelentenek szép látványt.

Kerekes Tihamér egy ilyen fémvázas medence vásárlását követően úgy döntött, a medence környezetét is a célnak és az ízlésüknek megfelelően alakítja: faburkolatot készített a medence oldalára és köré is. A következőkben tőle tudhatjuk meg a kialakítás pontos menetét, időszükségletét és költségeit.

“A medence 5,5 m-es, 120 cm magas Intex fémvázas medence. Egy évvel korábban helyeztük el 60 cm-re leásva a földbe. Csak szemre szinteztük ki, ami később a peremnél elég sok korrekciós munkát eredményezett.

Ha újra csinálnám, beton alapra tenném, alá és köré XPS lépésálló hungarocell lenne felhelyezve (ez nálunk elmaradt).

A terasz alapja beton. A vasszerkezet lábakon áll, amelyek 80 cm mélyen lyukfúróval lettek kialakítva. Ezt szinteztük ki lézerrel és öntöttük fel előre kevert betonnal. 40 cm távolságra 3 cm falvastagságú zártszelvénnyel alakítottuk ki a szerkezetet, amit összehegesztettünk. Ezt borovi fenyő bordázott teraszburkolattal fedtünk be. Minden Milesi vékonylazúrral kétszer le lett kenve antik dió színre. A medence körül a lábakon keresztben párnafa van felfúrva, arra van felhelyezve az ívelt borovi fenyő lambéria. Önmetsző platócsavart használtunk a fa rögzítéséhez. A terasz köré zúzott kő (murva) lett elhelyezve. A medence peremét körben szintén gérbe vágott ívelt lambériával alakítottuk ki.

Az időszükséglet

A leásás 2 nap, a szintezés a földkupacnak és a betonozás fél nap, a festés pedig 1 nap volt. A hegesztés 5×3 órát vett igénybe (a szomszéd munka után jött át hegeszteni). A fa lerakása, föld visszahordása, murvázás, medenceburkolás 3 nap volt összesen. Durván 1 hét egybefüggően minden munkálat.

A költségek

  • Beton, murva 40 ezer forint
  • Vas 110 ezer forint
  • Faanyag 130 ezer forint
  • Csavar 30 ezer forint
  • Festék 55 ezer forint
  • Medence akciósan 105 ezer forint
  • Homokszűrő, scimmer 90 ezer forint

Munkadíj, tervezés: saját kivitelezés, párom festett, apóssal történt a fa lefúrása, szomszéd hegesztett, gérvágott – ami összesen nagyjából 300 ezer forintnyi munkadíj biztosan lenne.”