7 tipp az alacsonyabb számláért.

Újabban meglehetősen forró, szinte afrikai nyarakat élünk. Sokan használnak már otthon is légkondit, hogy valahogyan elviseljék a fülledt, meleg nappalokat és éjszakákat. Tudjuk, hogy a hűtés sok energiát használ, de néhány szabály betartásával csökkenthetjük a költségeket.

1. Csak azokat a helyiségeket hűtsd, amelyeket használsz

Amennyiben légkondicionáló rendszered van, spórolj az energiával! Teljesen felesleges az egész lakást hűtened, ha valójában csak este mész haza, és kizárólag a konyhában és a hálószobában tartózkodsz.

ferfi

2. Rendezd el megfelelően a bútorokat

Sokan esnek abba a hibába, hogy összevissza helyezik el a bútorokat, eltakarva a szellőzőket, szellőztetőnyílásokat, ablakokat. Rendezd el úgy a berendezési tárgyakat, hogy ne akadályozza semmi sem a hűtést, szellőztetést, az ablakok rendszeres kinyitását!

3. Tarts mértéket

Amikor hazaesel a forró utcáról, bizonyára jól esik egy kis hűvös, és feltekered a hűtést erősebb fokozatra. Pár percig ez indokolt lehet, de ne ess abba a hibába, hogy egész nap ezerrel járatod a légkondit. Próbáld a hőmérsékletet ésszerű keretek között tartani. Néhány fok is meglátszik majd a számládon, viszont nem fogod magad annyival jobban érezni, mint amennyivel többet fogsz fizetni.

4. Szerelj fel kültéri árnyékolókat

Nem elegendő a lakást magát hűteni, ha közben akadálytalanul ömlik be a napfény a szobákba. Sokkal jobban jársz, ha eleve felteszed a megfelelő kültéri árnyékolókat, redőnyt, napernyőt, napvitorlákat, bambuszrolókat.

roló

5. Tartsd tisztán

A legjobb úton jársz, ha sokat akarsz a légkondira költeni, ha sosem tisztítod a berendezést. Ekkor ugyanis sokkal több áramot fogyaszt, hogy előállítsa a hideg levegőt. Ha viszont nem akarsz így járni, akkor rendszeresen tisztítsd és ellenőrizd a felszerelést, és cseréld a szűrőt is.

6. Keringtesd a levegőt

A levegő keringtetése kulcsfontosságú egy komfortos helység létrehozásához. Amennyiben nincs plafonra szerelhető ventillátorod, akkor célszerű beszerezned egyet, mert így az előállított hideg levegő az egész lakást át tudja járni. Egy ventillátor hamar felfrissíti a levegőt, és 1-2 fokkal magasabb hőmérsékleten is elég a légkondit járatni mellette.

7. Kapcsold le

Teljesen felesleges egész nap járatnod a légkondit, miközben otthon sem vagy. Persze biztosan jó érzés belépni a hűvös lakásba, de a számla kézhezvétele már nem lesz olyan jó érzés. Ehelyett bőven elegendő akkor bekapcsolni, amikor hazaértél, míg lezuhanyozol, a lakás is lehűl. Ha elmész otthonról, húzd be a függönyöket, és máris sokkal kellemesebb hőmérsékletű lakás fogad, ha megérkezel.