A mosogatóba kerülő ételmaradékok és egyéb szennyeződések könnyen okozhatnak dugulást.

Ez általában a legrosszabbkor következik be, amikor nem tudunk egyszerűen szakembert riasztani. Ha csőgörény sincs kéznél, más módszerekkel is próbálkozhatunk magunk, hogy újra tudjunk mosogatni. Nézzük, melyek ezek:

Vécépumpa

Persze nem ugyanaz, amit a mosdóban már használtunk! Ha megáll a mosogatóban a víz, elsőnek próbálkozhatunk egy új vécépumpával. Kétmedencés mosogatónál a másik lefolyót érdemes bedugaszolnunk ehhez a művelethez. Sok esetben egy kiadós pumpálás megoldja a problémát.

Szódabikarbóna + ecet

1/2-1 csésze szódabikarbóna után kis idő elteltével öntsünk hasonló mennyiségű ecetet a mosogató lefolyójába. Ez a keverék hamarosan erőteljesen pezsegni kezd, hatékonyan feloldva a vízkövet és más szennyeződéseket. Ezt követően öntsük le forró vízzel! Ez preventíven is beválhat, hogy ne alakuljon ki dugulás. Óvatosan azonban a PVC csövekkel, azokban – hosszan bennük hagyva – kárt tehet az elegy, ahogyan a túl forró víz is!

A szifon kitakarítása

A szifon meglazítása és szétszerelése sok esetben megfelelő célszerszámokat igényel. Mindenképpen tegyünk egy vödröt vagy lavórt alá, mielőtt megbontanánk, és érdemes gumikesztyűt is húznunk (meg esetleg becsipeszelnünk az orrunk). Meglehetősen gusztustalan, sűrű, moszatszerű dugasz szokott összegyűlni a szifon belsejében. Ennek alapos kitakarítása után vissza is lehet szerelni a szifont, nem elfelejtve a tömítéseket!