A síkképernyős tévék úgy vonzzák a port, mintha ez kötelező lenne számukra.

Ezért rendszeres takarítást igényelnek, de nem mindegy, hogy hogyan. Akinek régi képcsöves tévéje van, viszonylag egyértelmű a helyzet, az üveglap bármilyen otthon fellelhető üvegtisztítóval remekül takarítható. A modernebb LCD és OLED készülékeknél kicsit másabb a helyzet.

De mielőtt azonban bármilyen takarítási műveletbe fognánk a tévét illetően, először ki kell kapcsolni és lehetőleg ki is húzni, biztos, ami biztos! Így nem csak biztonságosabb lesz a tisztítás, hanem jobban is fog látszani a rajta levő piszok.

Sokan a jól bevált papírtörlővel próbálkoznak elsőként, de ez könnyen össze is karcolhatja az érzékeny felületet. A legjobb az antisztatikus mikroszálas törlőkendő, amit körkörös mozdulatokkal érdemes használni. Amíg az egyik kéz tisztogat, a másikkal nem árt megfogni a tévét, hogy biztosan ne borítsuk fel!

A vegyszerek sem feltétlenül segítenek! Az ammónia, az alkohol és az aceton, ami sok tisztítószerben található, szintén árthat a felületnek. Vannak kimondottan tévétakarításra szánt szerek, de ezek közül sok vagy az előbb említett alkotórészek valamelyikét tartalmazzák, vagy simán csak szépen csomagolt desztillált víz van bennük. Akkor már pénztárcakímélőbb megoldás, ha egyből desztillált vizet veszünk a célra. Azonban ezt a vizet sem szabad közvetlen a képernyőre permetezni, mert a résekbe jutva károkat okozhat! Inkább a törlőkendőre fújjuk és azzal töröljük a képernyőt! Utána szárazra kell törölni, és gyönyörködhetünk is a szépségében!

Azután a távirányítót kell lepucolni…

Forrás: Consumer Reports