Az utóbbi időben több olyan kutatás készült, amely a növények emberre gyakorolt hatását mérte tudományos módszerekkel.

Céljuk a növények felhasználásának kiterjesztése, tehát ne csak dekoratív elemként gondoljunk rájuk, hanem egészségmegőrző, közérzetjavító képességeikkel is jó ha tisztában vagyunk.

Az elménkre ható növények

Ilyenek például: a gardénia, a levendula, a macskagyökér, a rozmaring vagy a jázmin. Ezek a növények például nem csak az otthonunkat díszíthetik, hanem irodánk ékes darabjai is lehetnek. Nyugtatóan hatnak az elmére, tisztítják a levegőt, növelik a páratartalmat, mely által kellemes klímát teremtenek az irodában is. A jázmin illata híres arról, hogy a teendőinkre való összepontosításban segít, míg a gardénia a szorongás és az álmatlanság enyhítésében tesz jó szolgálatot. Mindkettő legtöbbször olaj formájában lelhető fel, azonban érdemes megfontolni valódi növények beszerzését is, melyek a felsorolt hatások mellett tisztítják a levegőt és nem mellesleg különböző színű és formájú növénytartóba ültetve esztétikussá és vidámmá teszik otthonunkat vagy munkahelyünket.

A testünkre ható növények

Itt gondolunk a vitorlavirágra, a póknövényre, az aloe verára, az areca pálmára, valamint a borostyánra. Ezek a növények aktívan segítik a beltéri környezet levegőminőségét, megkönnyítve ezzel a légzést és a levegő tisztítását. Az aloe vera az éjszaka folyamán nagy mennyiségű oxigént szabadít fel, így hálószobánk tökéletes darabja lehet. A borostyán pedig már ősidők óta jelen van az életünkben, a történelem során a hűség és a barátság egyik legnagyobb szimbóluma volt. Az egyik legtartósabb és legellenállóbb növény, amit ismerünk, ráadásul számos jótékony hatása ismert, mint például az, hogy kiválóan enyhíti a másnaposság tüneteit, köztük a fejfájást is.

Ami gondozásukat illeti, léteznek olyan növények, melyek több szeretet és figyelmet igényelnek, vagyis esetükben megfelelő kertészeti tudással kell rendelkeznünk, míg a többiek mondhatni elpusztíthatatlanok.

Cikkünk megírásához a ShopAlike sajtóanyagát és infografikáit használtuk fel.