Gondoltál már rá, hogy milyen jó lenne egy világító zsemle az asztalon?

Morita Jukiko gondolt. A japán formatervező korábban pékségben dolgozott és elszomorította a tény, hogy az el nem kelt pékárut zárás után ki kell dobni. Bántotta a pazarlás, miközben elvarázsolta őt a kenyérfélék textúrája. Innen jött az ötlet, hogy hasznossá teszi a maradékot, és lámpatesteket készít a péksüteményekből. Ez lett a pampshade, a pan mint kenyér és a lamphade mint lámpaernyő kombinációjából.

Az első kérdés, ami felmerül bennünk, hogyan lesz mindez tartós?

Ahhoz, hogy az idő múlásával se penészedjenek be vagy porladjanak szét a valóban szerves anyagokból készült pékáruk, miután az izzók és a vezetékek számára kivájják a belsejüket, kapnak egy különleges gyantaréteget. Ez kívül-belül bevonva a péksütemények felületét adja az alapot, amit aztán egy újabb antibakteriális és gombaölő szereket tartalmazó réteggel erősítenek tovább. Ezektől lesz a kenyér és a többi finomság tartós, de már ehetetlen, viszont cserébe világít.

Egy ilyen ínycsiklandónak tűnő, elemekkel működő croissant 6800 japán jenbe kerül, ami átszámolva nagyjából 18 ezer forint.

Magyarországra is lehet rendelni, a kérdés, hogy akarunk-e? Mindenesetre érdekes, hogy ilyen is van.

Forrás: Pampshade