A lakások energiaigénye hőszigetelés segítségével lényegesen csökkenthető.

Szakértők szerint a folyamatosan változó és szigorodó szabályozások egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy a lakások enegiahatékonysága növekedjen. Ez nem csupán közös és hosszútávú érdekünk, hiszen ha háztartásunk fenntartása kevesebb energiát igényel, az számunkra megtakarítást is jelent.

A fűtési költség 15, de akár 30 százalékát is megspórolhatjuk a hatékony homlokzati szigeteléssel, amennyiben pedig ehhez korszerű fűtési megoldásokat alkalmazunk, ez a kiadás még tovább csökkenthető.

A hőszigetelés természetesen nem merülhet ki a homlokzatra telepíthető polisztirollapokkal, a födém szigetelése ugyanis szintén jelentős mértékben tudja növelni otthonunk energiahatékonyságát. Ráadásul még a legkorszerűbb szigetelés sem érsemmit akkor, ha nyílászáróinkon keresztül kiszökik a hő, éppen ezért a hőszigetelésre, mint egy komplex rendszerre kell tekintenünk a maximális hatékonyság és az energiaköltségek lehető legnagyobb csökkentése érdekében.

A pénztárcánk pedig ezt nem csak télen, hanem nyáron is megérzi: igazoltan több fokkal is alacsonyabb hőmérsékletet mérhetünk otthonunkban a szigetelés nélküli házakhoz képest, így a hűtési költségeinket is mérsékelni tudjuk még a legnagyobb kánikula idején is.

A szakértők rámutatnak: folyamatosan szigorodni fognak az Európai Unión belül az energiahatékonysággal kapcsolatos előírások a következő években, így mindenkit arra biztatnak, hogy csakis kiváló minőségű, akár
20 centiméter vastag szigetelőanyag vásárlásával optimalizálják otthonuk energiahatékonyságát. 2020-tól ugyanis még inkább felértékelődik a szigetelés, 10-12 éven belül pedig szinte nullára kell csökkenteni az otthonok fűtési célú energiafelhasználását. Ez pedig kizárólag hatékony hőszigeteléssel és a legmodernebb fűtőrendszerekkel valósítható meg.

Cikkünk megírásakor az újHÁZ Centrum sajtóanyagát használtuk.