Bazsalikom, zöldike, anyósnyelv.

A lakás összes helyisége közül a konyha az egyik legjobb hely növények gondozására.

Nap mint nap jelentős időt eltöltünk a konyhában, és ez nagyban megkönnyíti, hogy szemmel tudjuk tartani a növényeinket, ráadásul az öntözéshez is helyben van a konyhai csap. Így végképp semmilyen kifogással nem élhetünk azzal kapcsolatban, miért is felejtettük el meglocsolni a növényeinket.

Fűszernövények

Kezdjük a legkézenfekvőbb megoldással: a fűszernövények pompásan mutatnak a konyhában! Nem csupán dekoratív, dús, élénkzöld lombjuk miatt kedveljük őket, hanem amiatt is, hogy a fiatal, leveles hajtások ehetőek, igen ízletesek. A menta, a citromfű, a petrezselyem és a bazsalikom mind-mint sikerrel termeszthetők beltéri környezetben, hogy csak párat említsünk a legnépszerűbbek közül. A konyhai fűszernövények további nagy előnye, hogy viszonylag egyszerű azokat kis, illetve közepes méretű edényekben nevelni, így nem kell sok helyet feláldoznunk a konyhában.

Aloe vera

Az Aloe vera szintén remekül beválik mint konyhai növény. A levelek belsejében található kocsonyás nedv felhasználható kisebb égési sérülések kezelésére, de a mosogatószertől kiszáradt kezünk hidratálására is. A növény kis méretű, a gondozása egyszerű, így rá sem lehet panaszunk.

Zöldike

A zöldike vagy csokrosinda két okból is igen alkalmas a konyhai létre: egyszerű a gondozása, valamint függő növénykosárba ültetve igen attraktív ámpolnanövény. A függő virágtartók előnyeit nem szükséges külön ecsetelnünk: nem foglalnak értékes helyet a konyhapulton, asztalon, munkafelületen. Ha lehet, a függő virágtartót az ablak közelében szereljük fel, hogy a növényt minél több természetes fény érje. A közvetlen, tűző napsütéstől azonban óvjuk!

Fotó: apartmenttherapy.com

Afrikai ibolya

Ha színes, virágos növényre vágyunk, szerezzünk be afrikai ibolyát. Nem nehéz gondozni, öntözéskor azonban nem árt odafigyelnünk arra, hogy bár kedveli a nyirkos talajt, soha ne álljon pangó vízben, illetve azt se hagyjuk, hogy a földje teljesen kiszáradjon. Ha a cserepét forgalmas helyre állítjuk, biztosak lehetünk abban, hogy nem felejtjük el meglocsolni. Az afrikai ibolyának nincs ellenére a sütés-főzéskor a konyhában keletkező magasabb hőmérséklet sem.

Anyósnyelv

Ha padlóra állítható, magasra növő cserepes növényt szeretnénk a konyhába, az anyósnyelv (szanszeviéria, szobai tigrislevél) az egyik legkitűnőbb választás. Hosszú, keskeny levelei vastagok, húsosak, függőlegesen felfelé nőnek. Ennek megfelelően oldalirányban egyáltalán nem terjedelmes, egészen biztosan nem lesz útban. További jó tulajdonsága, hogy kevés fénnyel is beéri, így jól elvan gyakorlatilag bármelyik sarokban. Nem kell gyakran locsolnunk, de azért teljesen kiszáradni se hagyjuk.

Fotó: apartmenttherapy.com

Pozsgások

Sok esetben megtörténik, hogy minél kevesebb vizet igényel egy növény, annál inkább vagyunk hajlamosak megfeledkezni az öntözéséről. Szerencsére a pozsgások, köztük a kaktuszok ezt elnézik nekünk, és túlélik azt is, ha hosszabb ideig víz nélkül maradnak. Természetesen célszerű azért olyan helyre állítanunk a cserepüket, ahol eléggé szem előtt vannak. Jó pontot érdemelnek a pozsgások tovább amiatt is, hogy kedvelik a konyha meleg levegőjét és nem foglalnak sok helyet.

Fotó: apartmenttherapy.com