A padlófűtésről általában mindenki a “lebegő” porra asszociál, mint hátrány.

De eloszlatnánk ezt a tévhitet, ugyanis a valóságban semmivel sem egészségtelenebb a padlófűtés miatt szálló por, mint bármilyen más fűtésrendszer esetén. A por a levegő mozgásával kering, nem a fűtéssel.

Persze nem úszhatjuk meg a portörlést vagy a felmosást, de ez ugyanúgy igaz a radiátoros, konvektoros, kandallós vagy más egyéb fűtési megoldásokra is.

A padlófűtésnek számos előnye van:

  • magasabb komfortérzet
  • lehet mezítláb is mászkálni felfázás nélkül, a kisgyermekek egészsége miatt sem kell aggódni, ha a padlón játszanak
  • gyorsabban szárad a felmosás
  • egyenletes meleget biztosít a helyiségben, nem olyan koncentrált, mint például egy konvektor esetében
  • esztétikusabb, hiszen nem látszik
  • megkönnyíti a lakberendezést, a bútorokkal így nem kell helyet hagyni a fűtőtest körül
  • kedvezőbb áron fűthetünk fel vele egy lakást/házat

Bár az üzemeltetésével spórolhatunk a havi fűtésszámlánkon, a kiépítésének költségeit nem úszhatjuk meg, de érdemes invesztálni bele.

Kétféle padlófűtési rendszer létezik: a vízkeringetésű és az elektromos.

Előbbinél csöveket fektetnek a burkolatok alá, amiben a meleg víz áramlása fűti fel a padlót. Utóbbinál a fűtőkábeles vagy fűtőfilmes rendszert, az aljzatbetonra, a burkolat alá fektetik. Bármelyik mellett is döntünk, az építkezésnél, vagy felújításnál alaposan meg kell tervezni az egészet, hogy később ne ütközzünk problémákba.

Például számolni kell a padló végleges magasságával, ami érintheti az ajtókat, ajtókereteket, de a burkolat kiválasztása is fontos szempont. A hidegburkolatok jó barátai a padlófűtésnek, de a parketta már nehezebben engedi érvényesülni ezt a fűtési technológiát.

Mielőtt belevágnánk mindenképp érdemes szakember tanácsát kérni, hogy az adott körülményekhez képest melyik lesz a legideálisabb megoldás!

Forrás: DühösMókus