Kevesebb hulladék, kisebb ökológiai lábnyom.

Hazánkban is rengeteg papírtörlő fogy, különösen a különféle intézményekben, nyilvános mosdókban, irodaházakban. A legtöbbször csupán a kezünket töröljük gyorsan meg, néha többet is kihúzunk véletlenül, majd a kukába dobjuk őket, ezzel növelve az amúgy is hatalmas szeméthegyeket.

Szerencsére már a papírtörlők újrahasznosítása is megvalósítható, hamarosan a mindennapokba beilleszthető megoldás lesz.

Az módszer egyszerű: a használt papírtörlőket külön kukákban fogják gyűjteni és a takarítás, elszállítás során végig külön tárolódnak, majd egy újrahasznosító üzembe kerülnek, itt pedig új papíráru készítésére használják fel őket. Magyarországon jövőre indulhat az új kezdeményezés.

A higiéniai termékek gyártására szakosodott Essity számára a fenntarthatóság és újrahasznosítás a működési, gyártási folyamataik alapja. Ennek szellemében indította el a vállalat Professzionális higiéniai üzletága a jelenleg egyedülálló Tork PaperCircle kezdeményezését is.

A keletkező hulladék így tehát nyersanyagként lép tovább a körforgásba. Az Essity egyébként is elkötelezett a fenntarthatóság, környezetvédelem, újrahasznosítás irányában. A termékeik csomagolása már most is 90%-ban újrahasznosítható anyagokból készül, de a vállalásuk szerint ez a szám 2025-re 100% lesz.

A Tork egy kalkulátort is létrehozott, amivel bárki kiszámolhatja, hogy a vállalat, iroda vagy intézmény, ahol dolgozik mennyivel járulhatna hozzá éves szinten a CO² kibocsátás csökkenéséhez akkor, ha csatlakoznának a Tork PaperCircle programhoz. A kalkulátor itt érhető el.

Általánosságban azt ígérik, hogy a hulladék aránya 20%-kal csökkenthető az újrahasznosítással, a CO² kibocsátásban pedig 40%-os csökkenés érhető el. Egy 800 fős irodaház esetében például a CO² kibocsátás havonta akár 190 kg-mal is csökkenthető.

Forrás: Storeinsider.hu