Ha lehet, egy részüktől szabadulj is meg!

A legtöbb otthont elárasztja a műanyag,  a kerti székektől a mosószeres flakonon át a a gumikacsáig számtalan formában megtalálható. Köztudott, hogy vannak köztük ártalmatlanok és olyanok is, amik felboríthatják a hormonháztartásunkat vagy bizonyítottan rákkeltő hatásúak. Ahhoz, hogy tudjuk mivel állunk szemben, érdemes egy kicsit belemélyedni a témába.

A különféle műanyagokat számozzák, és ezt az adott terméken egy nyilakból álló háromszögön belül jelölnek.

Az 1-es jelölés a PET, azaz polietilén-tereftalát.

Általában az ásványvizek, szörpök, étolajak, ecetek, vagy öblítők tárolására használják. Sérülés vagy hő hatására káros vegyületek szabadulhatnak ki belőle, így még a tűző napon hagyott ásványvíz is károssá válhat!

A 2-es jelölés a HD-PE, azaz nagy sűrűségű polietilén.

Legtöbbször tisztálkodási és tisztítószerek csomagolásaként találkozhatunk vele. Rendeltetésszerű használat mellett nem kell aggódnunk miatta, ellenáll a kémiai anyagoknak.

A 3-as jelölés a PVC, azaz a polivinil-klorid.

A benne található a vinil-klorid rákos, degenerált sejteket hoz létre, ezért betiltották gyerekjátékok készítéséhez, de flakonok, csomagolások, úszógumik továbbra is készülnek belőle. Ablakkeretként vagy padlóként is találkozhatunk vele.

A 4-es jelölés az LD-PE, azaz a kis kis sűrűségű polietilén.

Ebből készül a rugalmas, átlátszó, erős műanyag, mint például a frissen tartó fólia, de a műanyag csövek is.

Az 5-ös jelölés a PP, azaz polipropilén.

Ez az a műanyag, aminek nagyon magas a hőtűrő képessége, így forró ételek és italok tárolására is alkalmas. Ebből készülnek az elviteles kávés poharak és ételhordó dobozok, de az autók belső kárpitozása is.

A 6-os jelölés a PS, azaz a polisztirol.

Ezek legtöbbször habszivacs tálcaként kerülnek forgalomba. Mivel sztirol vegyület szivároghat belőlük az ételekbe, ami hatással lehet a hormonháztartásra, az emésztőrendszerre, a légzőszervekre, és a termékenységre is, így érdemes kerülni.

A 7-es jelzés az O, mint OTHER (tulajdonképpen minden más).

Bármit lefed az ártalmatlantól a károsig. Legtöbbször PC, azaz polikarbonát, PA, ami a poliamid, SAN, azaz sztirol-akrilonitril, és PAN , azaz poliakril-nitril, amik az akril műanyagok találhatóak benne. Javasolt elkerülni!

Forrás: Wikipedia