Otthon a szabadban.

Nem kell, hogy napnyugta után behúzódjunk a házba, hiszen az esti kert varázslatos órákat ígér. Vacsorázhatunk, üldögélhetünk, beszélgethetünk a teraszon vagy a kertben, amely a lakás meghosszabbításaként növeli az életterünket.

A megfelelően előkészített kertben vagy teraszon a sötétedés beállta után is kellemesen telhet az idő. Az éjszakai neszek, hangok, a sötétben előbújó állatok, denevérek, baglyok, sünök az ilyenkor érezhető, különleges illatok maradásra csábítanak.

Néhány lépésben felkészíthetjük a kertünket az esti időtöltésre is:

1.   Készítsünk tervet

Gondoljuk végig, hogy mely részeket szeretnénk megvilágítani, hol fogunk ülni, mozogni. A hangulat mellett a biztonságra is ügyeljünk: mindenképpen kapjanak kivilágítást azok az utak, ösvények, ahol közlekedünk. Tegyünk ki kényelmes ülőhelyeket, ha pedig ennénk-innánk is, legyen asztal, lepakoló is mellettünk.

2.   Elő a fényekkel

Világításra számtalan lehetőségből választhatunk: az apró lampionoktól kezdve a fényfüzéreken át a nagyobb lámpákig. Tegyük a fókuszpontot azokra a részekre, amiket ilyenkor is meg szeretnénk mutatni: lehet ez akár egy szép formájú fa, egy virágos szegély vagy egy kerti pavilon. Más hangulatot érhetünk el apró fénypontokkal, amelyek olyanok, mintha ezernyi szentjánosbogár táncolna. Nagyon mutatós a faágak, korlátok körbetekerése izzófüzérekkel.

3.   Válasszunk különleges növényeket

Akadnak olyan növények, amelyek este illatoznak, ezzel mágikus, varázslatos hangulatot hoznak a kertbe. Ilyen például a gardénia, az angyaltrombita vagy a tubarózsa. Ugyancsak jól mutatnak a fehér virágok, ahogy a hold fényében látszódnak.

4.   Ne feledkezzünk meg a kényelemről

Utolsó lépésként tegyük kényelmessé az esti ücsörgéseket, étkezéseket. Érdemes árnyékolót, tetőt tervezni az ülőhelyek fölé, ezek este is védenek a szemerkélő esőtől. Gondoskodjunk meleg, puha takarókról, hogy a lehűlő levegőben is sokáig beszélgethessünk. Tegyünk ki szúnyogriasztó mécsest, lámpát, hogy ne a vérszívók csapkodásával teljen az idő.