Amellett, hogy nagyon látványos, további érvek szólnak mellette.

Háziasszonyok körében közkedvelt téma olykor a konyha kialakítása vagy átalakítása, frissítése. A konyhapult fölött-mögött húzódó falterületre a legutóbbi évtizedek gyakorlata szerint az esetek túlnyomó többségében csempe került. Ez a megoldás kétségtelenül időtálló és viszonylag praktikus. Viszonylag, hiszen amellett, hogy egy festett falhoz képest lényegesen jobban tisztítható, a csempeközök, fúgák takarításával – kiváltképp a tűzhely közelében – sokaknak meggyűlik időnként a baja. Ahogyan a fürdőben is, úgy a konyha esetében napjainkra egyre erőteljesebb a csempe alternatív megoldásokkal való helyettesítésére vonatkozó igény.

Nagyon látványos és tisztíthatóság szempontjából praktikus megoldás, ha a konyhai hátfal üvegből készül. Ez lehet színezett, egyszínű vagy mintás, de teljesen átlátszó is. Utóbbi esetben az üveglap mögé mintás tapéta vagy poszter kerül – mely akár könnyedén cserélhető, váltogatható is.

Az üveglap tehát nem csak megkímél bennünket a fúgatisztítás olykor vesződséges feladataitól, hanem még változatos dekorelemként is jól használható. Azért persze azt is meg kell említeni, illetve fontolni vele kapcsolatosan, hogy a fényes felület csak akkor mutat igazán jól, ha – hasonlóan az ablaküvegekhez vagy tükrökhöz – makulátlanul tiszta, s míg egy nem nagyon fényes felületű csempe néhány mozdulattal áttörölhető, addig az üveg tisztítása valamivel nagyobb odafigyelést igényel.

Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül, hiszen a lehetőségek száma ez esetben is végtelen – következzen néhány üveghátfal kedvcsinálónak:

Fotók: www.ofdesign.net