A maga korában úttörőnek számító angol regényírónő egykori otthonába nyerhetünk most betekintést.

1809-ben költözött be a családjával az akkor 33 éves írónő és itt élt egészen 1817-ig. A nevéhez köthető Értelem és érzelem, Büszkeség és balítélet és A mansfieldi kastély is ebben a chawtoni házban íródott.

Ma már múzeumként működik, de tele van a család ereklyéivel. Portrék, kézzel írott levelek, műtárgyak, ékszerek, kendők és takarók a régmúltból, de látható a konyha is, amelyben szakács az ételeket készítette, a szalon Jane apjának egykori mahagóni asztalával és a zongorával, az írónő szögletes íróasztala, amelyen dolgozott és az emeleti hálószobák is. A látogatás egy romantikus időutazás a helyre, ahol a történetek intelligens, erkölcsileg erős hősnői születtek:

Ha valaki még többet szeretne tudni a méltán népszerű művek írójának hétköznapjairól, az életéből készült filmen túl megnézheti Jane közeli barátnője, Martha Lloyd háztartási könyvét is (Martha Lloyd’s Household Book), ami többek közt az írónő kedvenc ételeinek receptjeit is tartalmazza. Ebből tudjuk, hogy a sajtos szendvicshez nem csak reszelt sajt kellett, hanem egy tojás, kevés vaj és egy kanálnyi mustár is, de a Büszkeség és balítéletben említett fehér leves receptje is megtalálható benne.