Kádfelújítás festéssel.

Idővel a fürdőkádak megkopnak, fénytelenné válnak, sőt, esetleg el is színeződhetnek. Nem újkeletű ezeknek a kádaknak a festéssel történő felújítása, szakemberek is vállalnak ilyesmit. Rein-Bódi Eszter sajátkezűleg, korábbi tapasztalat nélkül vágott bele az átfestésbe. Az eredmény látványos. A következőkben megismerhetjük a felújítás részleteit.

Pár éve már átfestettem egyszer, megbízva vele kádfelújítókat. Akkor egy picit szürkés/ezüstös színt választottam az eredetileg teljesen fehér kádra. Kopott volt már a felülete, de anyagilag nem tudtam bevállalni az egész kád kibontását és egy új beépítését, burkolását. Az eljárás kicsit körülményesnek tűnt, de a lényeg a nagyon alapos zsírtalanítás és vízkőtelenítés volt, valamint csiszoltak is a felületen a jobb tapadás érdekében. Erre került rá a festék ecsettel. Néhol látszottak az ecsetvonások, de ezzel nem volt gondom, nem volt elvárás a teljesen sima felület, ami megszokott.

Eltelt azóta 5-6 év és a festék elszíneződött. Jóllehet teljesen dilettáns vagyok, meg szerettem volna próbálni, mit tudok kihozni belőle. Időközben, hála a művészetterápiás alkotó foglalkozásoknak, lett annyi magabiztosságom és ecsetkezelési technikám, hogy a saját kádamon nem tűnt lehetetlennek, hogy megpróbáljam az átfestést. Már egy egyszer festett, műanyag felületet kellett csak lefestenem. Rákerestem, hogy ilyen felületre milyen festékek vannak jelenleg a piacon, és a Trinát Multitop 9in1 festéket dobta ki a kereső. Szerettem volna tengerzöld színt vinni a fürdőbe, de sajnos nem volt. Megnéztem a színeket és a két szürke árnyalat közül inkább a sötétebbet választottam: ha már ennyire más lesz, akkor legyen nagyon más.

Nekem nem probléma, hogy a felület festett, de aki a hagyományos, nagyon sima, fényes felületet igényli a kád és szaniterek felületén, azoknak nem ajánlom. Tartósságát illetően egyelőre nem tudok nyilatkozni, hiszen pár napja készült, de remélem, egy kicsit meg tudja hosszabbítani a kád életét. Ha nem válik be, próbálkozom mással.

Amire szükség volt

  • Vízkőtelenítő,
  • zsíroldó,
  • szivacs,
  • maszkoló,
  • 5 cm széles szivacshenger,
  • 2 cm-es ecset.

Így készült

Először vízkőtelenítettem (közvetlenül szivacsra rakva a tömény anyagot, és mindenhol átdörzsölve, majd fél órát rajta hagyva), bő vízzel öblítettem, majd hideg zsírtalanítóval (kesztyűben) oldottam le róla minden zsíros, faggyús lerakódást, hogy a festéket ne dobja le a felület. Maszkolóval leragasztottam a festés határait.

A festést csak a felület teljes száradása után kezdtem el. Nem töröltem át semmivel, hogy ne maradjanak benne szöszök.

A festék felviteléhez 5 cm széles szivacshengert és 2 cm-es ecsetet használtam. Nagyrészt a hengerrel dolgoztam, hogy a lehető legegyenletesebb legyen, a kisebb helyekre, a szegélyekhez kellett az ecset. A hivatalos száradási idő 2 óra, de hagytam száradni 8-10 órát inkább. De tényleg nagyon gyorsan szárad. A második réteg felvitele és a teljes száradás után, amire ekkor is hagytam 8-10 órát, már lehetett benne fürödni.

A zsírtalanítás után figyelni kell, hogy az ujjammal se érjek a felülethez. Belépni sem mezítláb, hanem gumipapucsban léptem be. A festék hamar szárad: ha rácsöppen a felületre, érdemes azonnal elkenni, mert megköt. Ha elsőre nem fedi le teljesen a felületet, maradnak kis fehér foltok még, az nem gond, mert a második felvitel már teljesen fedni fogja. Ha szükséges, utána is lehet ecsettel javítani, nem üt el.

Ez a festék másképp viselkedik, mint egy zománcfesték. Nem zománcos, sima, fényes felületet képez, hanem inkább kicsit gumis hatású, érdes, matt felületet. Ez jelentősen más hatás, mint amit a szaniterektől megszokhattunk, inkább olyan medenceszerű. A másik eltérés a hagyományos, megszokott kádfelületekhez képest, hogy a festék víz hatására, ahol rácseppen, kivilágosodik, és azt a hatást kelti, mintha elváltoztatná a színét, de nem történik semmi, száradás után teljesen egyenletes marad a szín.

A tisztítás kb. egy óra. A maszkoló felragasztása kb. 15 perc. A festék felvitele kb. 30 perc rétegenként. A száradási idő a tisztítás után és a festék rétegeinek felvitele után 2-2 óra, de én ennél többet hagytam rá.

A tisztítószereken kívül kb. 10.000 Ft volt az anyagköltség (festék, henger, ecset).