Átalakulás.

Rengeteg ház körül található strapabíró betonjárda, ami bár funkciójának megfelel, esztétikai szempontból már kevésbé állja meg a helyét. Demény Erika nagyjából mindösszesen kétszer hat óra alatt szemet gyönyörködtető külsőt adott a házuk mellett lévő betonos területnek. A következőkben megtudhatjuk, hogy pontosan hogyan.

A házunk 30 éve épült, és kb. a járda és kocsibeálló beton szakasz is, így nyilván már elég régóta nézem. Pár éve tervezem, hogy lecseréljük térkőre az egész betonos területet, de valamiért mindig tolódott, a jelen építőipari árak mellett pedig nem fogom egyelőre cserélni. Viszont már nézni nem nagyon szeretném, így jött az ötlet, hogy adjak neki egy kicsi mintát. Alapvetően a felújítás híve vagyok, és a régi tárgyak megőrzése a hobbim, bár ez a beton azért majd cserélve lesz egyszer. Maga a terület, ami most készült kb. 7-8 m², az egész festendő területem kb. 30 m² lesz.

Én otthon lévő maradék anyagból dolgoztam, ami lábazatfesték volt, de talán szerencsésebb kimondottan beton festékkel dolgozni. A tartósságát nem tudom megmondani, de én alapvetően szeretem a kopott felületeket, így nekem nem fog problémát okozni ha kopik, illetve mivel majd cserélve lesz, így ha 2-3 évet kibír, nekem már megérte.

Amire szükség volt:

  • festék (fekete és fehér)
  • ecset és kis méretű velúr henger
  • maszkoló szalag
  • stencil

Így készült:

Az első a minta kiválasztása és megtervezése az adott területre, hogy hova és milyen mintát szeretnénk.

Nálam sajnos a régi betonnál nem nagyon volt derékszög, így egy kiindulási pont kimérése volt az első lépés, és próbáltam ahhoz viszonyítva relatív tartani a mintát. A stencilen ki kell ragasztani a második, jelen esetben fehér szín minta részét.

Ezután kezdtem a feketével a mintát, amit hengerrel vittem át a stencilen. Ennél a módnál lehetnek a stencil alá aláfolyások, de helyes stencil használattal ez minimalizálható. Lehet escettel is készíteni, de az nagyon nagyon sok idő lenne, így én nem ezt választottam.

Mivel melegben dolgoztam, így gyorsan száradt a felület, szinte azonnal tudtam haladni tovább a mintával.

A fekete után vittem fel a fehér szakaszt. Előtte a stencilt el kell mosni, leszedni róla a kiragasztást, és itt már én is escetet használtam, mégpedig stencil ecsetet.
Amikor ez a rész is megvan, a fekete keretet festettem fel ecsettel.
Én nem zártam a rétegeket, nem gondolom, hogy kellene, de a különböző betonfestékek technológiai sorrendjében fel van tüntetve kell-e vagy sem.

Amire ügyeljünk:

Mindenképp legyen meg a koncepció, és legyen kimérve nagyjából, hogy jön ki a minta.
Minimum két stencil megvételét javaslom, mert vastagabb a festék, hamarabb kell mosni a stencilt, mint egy átlagos festéknél, így amíg az egyiket áztatjuk a vízben, addig a másikkal tudunk dolgozni.
Fontos, hogy a stencil azonnal vízbe kerüljön amikor nem használjuk, így abszolút lemosható róla a festék, és sokáig használható marad.

Ez a felület, ami jelenleg kész lett, két nap és napi 5-6 óra alatt készült el.

Költségek:

Eszközök: ecset, henger, maszkoló szalag (változó áron lehet beszerezni őket)
Stencil: 3 190 Ft + postaköltség
Festék: változó áron lehet beszerezni őket